When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

A Föld öt leghidegebb helye. (FOTO):

Öt helyet tartalmaz a következő válogatás, ahol a Föld legalacsonyabb hőmérsékleteit mérték.

A Föld öt leghidegebb helye. (FOTO):

Eureka, Kanada
Eureka - Kutatüállomás Kanada területén található, az Ellesmere-sziget közelében, gyakran nevezik a világ leghidegebb lakott helyének. 1947-ben alakult, mint meteorológiai állomás. Az éves átlaghőmérséklet -20 ° C, télen a hőmérséklet -40 ° C.

 

Ulánbátor Mongólia fővárosa.

A város a Tola folyó  partján fekszik, mintegy 1300 m tengerszint feletti magasságban. Éghajlata szélsőségesen kontinentális, a nyár forró, a tél hosszú és hideg (-30 °C), kevés a csapadék (átlag 300 mm), a levegő páratartalma rendkívül alacsony. A város mellett emelkedik a mongolok egykori szent hegye, a Bogd-úl, amely ma természetvédelmi terület. Ulánbátort gyakran nevezik a leghidegebb fővárosnak a világon. Januárjában a levegő hőmérséklete ritkán emelkedik -16 ° C fölé.

Ojmjakon falu Oroszországban, Jakutföldön. Az Ingyigirka folyó mentén, Tomtor helységtől 30 kilométerre északnyugatra fekszik. Lakóinak száma 521 fő.Az itt mért legalacsonyabb hőmérséklet 1926. január 26-án elérte a -71,2 °C-t (-96,2 °F),(bár ez az adat vitatható, mert a hőmérsékletet nem közvetlenül mérték, hanem extrapolációval számolták ki). Ezért a helység a Föld hidegpólusának is tekinthető, talaja állandóan fagyott. Neve jakut nyelven „fagyott víz"-et jelent, bár van egy természetes melegvíz forrás is a közelben.

Denali, vagy a Mount McKinley a legmagasabb hegy Észak-Amerikában, amely már régóta tekintik a leghidegebb hegy a földön, télen a hőmérséklet eléri a -40 ° C-on Magassága a hegy 6194 méter.

A Vosztok orosz kutatóállomás a Kelet-Antarktiszi jégmező közepén, a partvidéktől 1400 kilométerre, a 78. szélességi kör mentén található, 1957 óta működik. Erről a mérőállomásról származik a valaha mért legalacsonyabb hőmérséklet: -89,2 fok, amit 1983 július 21-én mértek.

Ez érdekelni fogja