When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Szárazság Kínában - Hajózási tilalom a Jangcén

A kínai hatóságok hajózási tilalmat rendeltek el a Jangce középső szakaszán a térséget sújtó súlyos szárazság miatt - közölte csütörtökön a kínai kormány és sajtó. A hatóságok azután tiltották ki a hajókat, hogy ötven éve nem látott szintre csökkent a fontos hajózási útvonalnak számító folyó vízszintje.

Szárazság Kínában - Hajózási tilalom a Jangcén

A Kína középső részén található Hupej tartomány vízügyi hatósága kitiltotta a hajókat a Jangce középső folyásáról, miután veszélyes szintre csökkent a folyó vízszintje. A több mint kétszáz kilométeres szakaszt azért zárták le, hogy megakadályozzák a megfenekléseket. Az elmúlt két napban két hajó feneklett meg a Jangcén.

A vízügyi hatóság azt nem tudta megmondani, hogy mikor lesz újra hajózható a szakasz - írta a China Daily című kínai lap. A lap a hatóság egyik vezetőjétől úgy értesült, hogy egészen júniusig akadályozhatja a hajózást az alacsony vízszint.

A folyó középső szakaszán ötven éve nem volt olyan alacsony a vízszint, mint most - írta az újság. A vízügyi hatóság honlapján látható információ szerint Vuhan városnál mindössze három méter mély a folyó vize - írta az AFP francia hírügynökség.

A Jangce vízszintje februárban kezdett el jelentősen csökkenni, a fél évszázada nem látott szárazság miatt. Hupej tartományban nagyjából négyszázezer ember maradt ivóvíz nélkül és 870 ezer hektárnyi termőföld került veszélybe.

A kínai hatóságok a Jangce felső folyásánál felépített "Három szoros" gát megnyitásával igyekeznek csökkenteni a szárazság hatásait. A gát víztározójában azonban már 155 méter alá csökkent a vízszint, veszélyeztetve az áramtermelést - írta a China Daily.

Forrás: nepszava.hu

 

Ez érdekelni fogja