When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Még hetekig eltarthat a száraz időjárás Európában.

"Igen stabil, és még hetekig, akár hónapokig eltarthat" a szárazságot okozó anticiklonhelyzet Közép- és Nyugat-Európa fölött. Az anticiklon január óta határozza meg a térség időjárását, és megakadályozza, hogy nedvesebb, változékonyabb időt hozó frontok sodródjanak az Atlanti-óceán fölül Európába.

Még hetekig eltarthat a száraz időjárás Európában.

A Közép- és Nyugat-Európa fölött húzódó, január óta tartó anticiklonhelyzet "igen stabil, és még hetekig, akár hónapokig eltarthat" - olvasható a Meteorológiai Világszervezet (WMO) pénteki közleményében.

"E hosszú száraz időszak oka egy igen tartós magas nyomású légköri front Nyugat- és Közép-Európa fölött" - folytatódik a közlemény. Európa nagy részén pusztít január óta szárazság, s február és április között "jelentős volt a csapadékhiány".

Közép-Európában az elmúlt három hónapban kifejezetten száraz volt az idő, egyes vidékeken az átlagos csapadék kevesebb mint 40 százaléka esett.

Ez érdekelni fogja