When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Földcsuszamlás sodort el egy autóbuszt Kolumbiában.

Földcsuszamlás sodort el egy autóbuszt Kolumbiában. A járművel utazó tizennyolc utas és két sofőr közül eddig tizenöt holttestét találták meg, a többiekét még keresik.

Földcsuszamlás sodort el egy autóbuszt Kolumbiában.

Az autóbuszt a fővárostól, Bogotától mintegy 280 kilométerre nyugatra fekvő Manizales város közelében szerda este sodorta el egy hatalmas kő- és sárlavina. A holttesteket egy 20 kilométeres kerületű területen találták meg. Önkéntesek néhány keresőkutyával tovább kutatnak az eltűntek után, de annak esélye, hogy túlélőt találnak, a nullával egyenlő - közölte a vöröskereszt mentőszolgálatának igazgatója, César Uruena.

Kolumbiában a március közepétől május végéig tartó esős időszak most is rendkívül intenzív a La Nina nevű időjárási jelenség miatt.

A belügyminisztérium vörös riadót hirdetett az ország egyes körzeteiben, miután áprilisban a heves esőzések következtében már 37 ember halt meg, 10 eltűnt, 20 megsérült és több mint 17 ezren pedig otthona elhagyására kényszerült. Tavaly 310 ember vesztette életét, több tucatnyi eltűnt, százak sérültek meg és 2,2 millió ember vált hajléktalanná a dél-amerikai országban, ahol a történelmi rekordokat sorra megdöntő esőzések az év eleje óta pusztítottak. 

A La Nina (spanyolul "a kislány") néven ismert jelenség miatt - amely az El Ninóval ("a kisfiú") ellenkező hatást fejt ki - Közép- és Dél-Amerika partjainál lehűl a Csendes-óceán vize, Ausztrália, Indonézia és a Fülöp-szigetek térségében pedig felmelegszik. Ez módosítja a felső légköri áramlások rendszerét is, világszerte megváltoztatva a csapadék mennyiségét. A La Nina esőzéseket, az El Nino pedig aszályokat okoz. 

Szakemberek előrejelzése szerint a tavaly ősszel felerősödött La Nina április vagy május után kezd fokozatosan gyengülni.

Forrás: hvg.hu

Ez érdekelni fogja