When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

A természet varázslatos csodái - világító felhők. (VIDEO)

A világító felhők  napnyugta után fél-másfél órával, amikor a sötétedő égbolton előbukkannak a fényesebb bolygók és csillagok, nyugati irányban a horizont felett időnként kékes, ezüstös színű, esetleg narancsos vagy arany szegélyű, feltűnően fénylő felhők tűnnek fel. Ekkor a troposzféra felhői már sötétbe borulnak, ám a mezoszférát még éri a Nap fénye. Ezt a fényt tükrözik vissza a kékesen világító jégfelhők. Erősen elütnek a többi felhőtől, melyek ekkor már csak sötét foltokként vetülnek az égboltra. A jelenség a keleti égen, hajnalban is megfigyelhető a csillagászati és a navigációs szürkület ideje alatt.Májustól júniusig érdemes tehát esténként az eget fürkészni, szerencsés esetben ugyanis megkapó látványban lehet részünk.

A természet varázslatos csodái - világító felhők. (VIDEO)

A világító felhők ritka megjelenésének a fő oka az, hogy a sztratoszférába, ahol kialakulnak, csak speciális esetben (például vulkánkitörések alkalmával) kerül fel por, ezért a képződésükhöz szükséges feltételek ritkán vannak meg. A mezoszféra azonban még a sztratoszféránál is magasabban van (50-80 km), ezért ide feltehetőleg csak a világűrből kerülhet kőzettörmelék (meteorok révén).

A NASA műholdas mérsei alapján új dolgokat tudtunk meg a világító felhőkről. Ezek a felhők a korábbi elképzelésekkel szemben változatos szerkezetűek lehetnek, és sokkal erősebben verik vissza a Nap fényét. Emellett alakjuk gyorsan változik, már a műhold egy Föld körüli keringése alatt is látható a változás.

A műholdas mérések azt is bebizonyították, hogy a felhők kialakulása nagyon érzékeny a hőmérséklet kicsi ingadozásaira. Emiatt a kutatók szerint jól jelzik a klímaváltozást. Ehhez persze néhány hónapnál hosszabb megfigyelésekre van szükség.

 

Ez érdekelni fogja