When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Egy fél várost teljesen lerombolt a tornádó az USA-ban.(VIDEO).

Tornádók söpörtek végig a hétvégén Iowa államon, s e forgószelek egyike lerombolta, illetve súlyosan megrongálta az 1200-as lélekszámú Mapleton kisváros épületeinek több mint felét.

Egy fél várost teljesen lerombolt a tornádó az USA-ban.(VIDEO).

Halálos áldozatokról és súlyos sérülésekről nem érkezett jelentés, de az állam kormányzója, Terry E. Branstad vasárnap Monona megyében kihirdette a katasztrófahelyzetet. Az intézkedés nyomán a helyi hatóságok a mentésnél és a helyreállításnál igénybe tudják venni a szövetségi alapokat és eszközöket.

A mentésben részt vesznek az iowai nemzeti gárda egységei is, a településre vezető utakat lezárták. Mapletonban nincs gáz- és áramellátás, a szombat éjfél előtt érkezett vihar háztetőket tépett le, villanyoszlopokat döntött ki és több évszázados fákat csavart ki gyökerestől. Fred Standa, a város polgármestere szerint az épületek 60 százaléka szenvedett károkat és 20 százalékukat a vihar földig rombolta. A vasárnapra virradó éjszakát ennek ellenére csak négyen töltötték menedékhelyen.

A Des Moines-i meteorológiai központ szerint a tornádók összesen 11 településen okoztak károkat. A forgószelek Nebraska állam keleti részében keletkeztek és melegfront nyomán haladtak át Iowán.

 

Forrás: FN.hu


Ez érdekelni fogja