When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Lavinaveszély van a francia Alpokban.

A fracia Alpokban a napsütés növekedése lavina veszélyhez vezethet, különösen Alpes-Maritimes régióban.

Lavinaveszély van a francia Alpokban.

A tavasz mindig növeli a lavinaveszélyt. A tavasz mindig növeli a lavinaveszélyt, hiszen a huzamosan meleg időjárás következtében a hóréteg összeroskad, megszűnik a természetes kötődése felmelegedett talajhoz, melyen ilyenkor már egyre gyakoribb az olvadó hólé csorgása. A hivatalos síterepeken, az állandóan kezelt pályákon nem gyakori a lavina - a hósuvadás okozta balesetek, tragédiák több mint kétharmada a pályán kívüli sízőket vagy sítúrázókat éri, annak következményeként, hogy a síző, vagy hegymászó, önmaga, vagy a környezetében levő társ jóvoltából "elindítja" a lavinát. Ezért számít az egyik legfontosabb szabálynak, hogy a tavaszi időszakban a havas terepre indulóknak általában a kora reggeli időszak javallott, amikor stabil, fagyott havon haladhatunk, és nyomainkkal sem vágjuk át a hótakarót.Alpes-Maritimes nő a lavinaveszély a hőmérséklet növekedése miatt.

"A legtöbb pályán a napfény erősen hidratálja a hótakarót.  Az olvadó hó okozta lavínák nagyon nagyok szoktak lenni és általában hirtelen zúdúlnak le déltől kezdve" - számolt be a francia média.

 

Ez érdekelni fogja