When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Tökéletesebb modell érkezett az európai gravitációs műholdtól . (VIDEO)

Az európai GOCE műhold legújabb modellje krumpli alakú Földet tár fel, mely nem szép ugyan, de az eddigi legpontosabb adatmennyiség arról, hogyan változik bolygónkon a gravitáció.

Tökéletesebb modell érkezett az európai gravitációs műholdtól . (VIDEO)

Mindössze kétévnyi orbitális pályán keringés után, az Európai Űrügynökség GOCE műholdja elegendő adatot gyűjtött össze ahhoz, hogy precedens nélküli pontossággal térképezze fel anyagbolygónk gravitációját. A kutatók most már hozzáférnek az eddigi legpontosabb „geoid" modellhez, hogy jobban megismerjék a Föld működését. Az új modellt Münchenben, a Negyedik Nemzetközi GOCE Felhasználói Workshopon mutatták be.

A geoid egy ideális, globális óceán felszíne árapályok és áramlatok nélkül, melyet csak a gravitáció formál. Létfontosságú referencia az óceáni áramlás, a tengerszint-változás és a jégdinamika - mindegyiket befolyásolja a klímaváltozás - lemérésére. A modell igen eltúlzott, de jól illusztrálja, hogy a gravitáció nem mindenhol ugyanolyan. A képen a sárga területeken a legerősebb és a kékeken a leggyengébb.

A kutatók szerint a szuperkarcsú szonda egy lépéssel közelebb hozza a gravitáció megismerését és azt, hogyan is formálja a Föld néhány kulcsfolyamatát. Emellett tisztább betekintést enged abba, hogyan is mozognak az óceánok, és hogyan szállítják a hőt. Ezek az információk nagyon fontosak a klímakutatásokhoz.

A GOCE gravitációs adatai többek között segítenek jobban megérteni az olyan folyamatokat is, melyek földrengéseket okoznak, mint amely legutóbb félig romba döntötte Japánt. Mivel a rengést az óceán alatti tektonikus lemezek mozgása idézte elő, nem lehet közvetlenül az űrből megfigyelni. Azonban a földrengések a gravitációs adatokban olyan jelzéseket hoznak létre, amelyeket fel lehet használni  a természetes katasztrófákat kiváltó folyamatok megismeréséhez, és végül segíthetnek előrejelezni őket.

A GOCE - Gravity Field and Steady-State Ocean Circulation Explorer - 2009 márciusában indult. Pólustól pólusig repül 245,9 kilométeres magasságban, mely a ma működő kutatószondák között a legalacsonyabb pályának számít. Gradiométere - hat igen érzékeny gyorsulásmérő, melyek 3D-ben mérik a gravitációt - az első az űrben.

Megfigyeléseinek első két hónapját geoiddá formálták, melyet tavaly júniusban tettek közzé. A legutóbbi, Münchenben bemutatott verzió további négy hónap adatait tartalmazza. Mindegyik publikáció tökéletesebb minőséget jelent.

A missziónak 2012-ig van támogatása, mint minden ESA Földmegfigyelő küldetésnek. A GOCE már le is szállította az elsődleges misszióra beígért adatokat, mintegy 14 hónapnyi megfigyelést, ám a kutatók szeretnék, ha olyan sokáig repülne, ameddig csak lehet.  

Rendkívül alacsony pályája miatt van egy ionhajtóműve, mely segíti előrehaladását azon ritkás atmoszférában, mely ezen a magasságon még megtalálható. A hajtómű nélkül gyorsan lezuhanna az égből. A GOCE csapata szerint azonban elegendő üzemanyaga van ahhoz, hogy egészen 2014-ig legyen meghajtása.  

Forrás: hirado.hu

 

Ez érdekelni fogja