When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Ahol éjszaka is süt a nap – a varázslatos Lofoten-szigetek. (FOTO).

A norvég szigetcsoport varázslatos táj, ahol hatalmas hegyek, havas csúcsok és gyönyörű tengerpartok váltják egymást.

Ahol éjszaka is süt a nap – a varázslatos Lofoten-szigetek. (FOTO).

A Lofoten szigetcsoport Norvégiához tartozik, az Északi-sarkkörtől északra, a 67 és a 68 szélességi fokok között fekszik. A hely egyszerűen varázslatos, így nem is csoda, hogy az UNESCO Világörökség részét képezi.

Változatos táj
Türkizkék tengerpartok, 1000 méter magas sziklafalak, fjordok, jégkorszaki gleccserek, havas hegycsúcsok váltják egymást. Igaz ugyan, hogy a tenger vize még nyáron is annyira hideg, hogy maximum a lábujjunkat mernénk beletenni, a norvégok már hozzászoktak és bátran fürdenek benne. A hat községet magában foglaló szigetcsoporton számtalan tengeri sas, kormorán, vidra és rénszarvas él, sőt, itt van a világ legnagyobb, 40 kilométer hosszan elnyúló mélytengeri korallzátonya.

Állandó napsütés és sötétség
Mivel a szigetcsoport a sarkkörön túl fekszik, azt hinnénk, hogy télen röpködnek a mínuszok. A Golf-áramlatnak köszönhetően azonban nagyon enyhe az időjárás, a januári átlaghőmérséklet -1,5 °C - ennél nagyobb pozitív hőmérséklet anomália nincs is máshol a földön. Lofotenben ugyanis május végétől egészen július középéig nem megy le a nap, december elsejétől egy hónapon át pedig teljes sötétség borítja a tájat. A legszárazabb hónapok a május és a június, októberben nagyon sok csapadék hullik, tél elején gyakran erősen fúj a szél, a hegyekben pedig jelentős mennyiségű hó halmozódik fel.

Szigetlakók
Jelenleg 20 ezren élnek a szigeteken, úgynevezett rorbu házakban. Ezeknek egy része a tenger fölé nyúlik, és cölöpökön áll. Az első rorbu kabinok 1120-ban épültek, elsősorban vendéghalászok számára - ma leginkább a turisták kedvelt szálláshelyei. Az itt élők legfontosabb jövedelemforrása egyébként a halászat, a sziget már több ezer éve a tengeri tőkehalhalászat fontos központja. A nagy fogásokra télen kerül sor, ekkor ugyanis a tőkehalak tömegesen vándorolnak délre, a Lofotenhez ívni.

Forrás: pink.hu

Ez érdekelni fogja