When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

A japán szökőár elmosott egy bálnavadász-központ is. (VIDEO).

Évekig mindenféle probléma nélkül viselte a természetvédők támadásait, de a március 11-ei kilences erejű földrengésnek és az azt követő szökőárnak nem tudott ellenállni a japán Ajukava bálnavadász-település. 

A japán szökőár elmosott egy bálnavadász-központ is. (VIDEO).

Japánban mindössze négy városban foglakoznak bálnavadászattal és feldolgozással, a most megsemmisült Ajukava is gyakorlatilag egyet jelentett ezzel. A március 11-ei cunamiban a városka 1400 lakosa tűnt el, a 160 ezres Isinonomaki elővárosának számító település négyszáz házának nyolcvan százaléka pedig megsemmisült. A tízméteres hullámmal érkező szökőár miatt összedőltek a bálnavadász vállalkozás raktárai, az áradat a cég három halászhajóját pedig besodorta a szárazföldre.

A cég vezetője, a bálnavadász családból származó, most 74 éves Minoru Ito azt mondta, ez a valaha volt legnagyobb csapás, ami érte őket. 

Ajukava városában a bálnakereskedelem története jó száz évre nyúlik vissza. Az iparág 1986-ig felfutóban volt, amikor is világszerte betiltották a kereskedelmi célú bálnavadászatot. Japán a tiltás ellenére folytatta a "kutatási célú" cethalászatot, és a tudományos cél ellenére boltokba és éttermekbe is jut a bálnahúsból.

Ajukva cunamit túlélő lakói most is elképzelhetetlennek tartják, hogy ez a hagyományos foglalkozás megszűnjön a városkában. A 70 éves Rjoetszu Okumi az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, bármi áron, de folytatni kell a bálnavadászatot. A férfi szerint a bálnavadászatot ellenző környezetvédő csoportok a katasztrófa után elégedettek lehetnek, de a vadászok soha nem adják meg magukat. A cethalászat ellen küzdő Greenpeace japán szervezeténél azt nyilatkozták, változatlanul bálnavadászat-ellenesek, de most az ajukavai cunami-áldozatok miatti aggodalom erősebb.

Forrás: fuggetlenhir.hu

 

Ez érdekelni fogja