When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Nőtt a tengeri szelek sebessége

Nőtt a tengeri szelek átlagos sebessége és a hullámok átlagos magassága az elmúlt negyed évszázadban - mutatták ki kutatók műholdak és bóják segítségével végzett mérések alapján.

Nőtt a tengeri szelek sebessége

A Science tudományos folyóirat legfrissebb számában megjelent tanulmány szerint az elmúlt 23 évben a világ óceánjain átlagosan évente 0,25 százalékkal erősödtek a szelek. A kutatók szerint különösen nagy volt az erősödés a már eleve szélsőséges szelek esetében, a hullámmagasságok növekedése ugyanakkor elmaradt a negyedszázalékos aránytól.

Az ausztráliai Swinburne Műszaki Egyetem szerzőgárdája hangsúlyozza: a szelek erősödése és a hullámok magasságának növekedése nem szükségszerűen a globális felmelegedésnek tudható be.

Mint Eugene S. Takle, az Iowai Állami Egyetem klímatudományi programjának vezetője ugyanakkor rámutatott, az erősebb szelek hatására nő a tengerek párolgása, fokozva a felmelegedés hasonló hatását, a levegő magasabb páratartalma pedig több csapadékhoz vezet. Az iowai kutató - aki nem volt tagja a mostani kutatócsoportnak - kollégáival két évvel ezelőtt kimutatta, hogy a szárazföldi szelek sebessége csökkent az elmúlt időszakban.

Forrás: index.hu