When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Festékkel ünneplik a tavaszt Észak-Indiában. (Foto).

Sajátos módon ünneplik Észak-Indiában a tavasz eljövetelét. A kétnapos ünnep második napján szinte kitör az őrület, repkednek a festékbombák, folyik a színes olaj és a tinta.

Festékkel ünneplik a tavaszt Észak-Indiában. (Foto).

Szerte a világban, ahol az időjárás változása jelentősen befolyásolja az élet ritmusát, a megélhetésért folytatott munka rendjét, megünneplik a tél végét, a meleg, termékeny idő kezdetét. Az évszakos váltakozása Indiában csak az északi területekre jellemző. Dél-Indiában csak a meleg és a még melegebb időszakok váltják egymást, nincs tehát mit ünnepelni a valójában nem is létező tél elmúlásán, a hideg idő nem befolyásolja az élet rendjét.
Észak-Indiában azonban igenis létezik a mi fogalmaink szerinti tél is. Aki már utazott a turista idény kellős közepén, azaz télen Észak -Indiába, az tudja, hogy bizony kellemetlen hidegek vannak időnként. A szimpla ablakok, a kőpadló és a fűtés hiánya is csak kiemeli a reggeli 3-4 fokos hideget a fővárosban. Északabbra és főleg a hegyekben a hó gyakoribb látvány, mint nálunk, a hófúvás és a fagy gyakori jelenség a téli időszakban. Nem csoda tehát, hogy ezen a területen is megünneplik a tél elmúlását, a meleg idő beköszöntét.

A hindu valláshoz kötődő ünnep leggyakoribb elnevezése: Hólí.

Két napig tart. Időpontját, hasonlóan a Húsvéthoz, a hold járása határozza meg.Az első nap a tűzgyújtás időszaka. Minden közösség kiválaszt egy szabad területet, ahol óriási máglyát rak. Az aznapi ünnep e köré a tűz köré szerveződik. Fénypontja a rosszat, a sötét és gonosz erőket szimbolizáló Hóliká démon elégetése.

A Hólí ünnep második napja a színek ünnepe.
Hagyományosan gyógynövényekből készült színes porokat dobálnak egymásra az emberek. Eredetileg valószínűleg a rontás, a betegség elűzését szimbolizálhatta ez a tevékenység. Költők énekelték meg a tavaszi színek ünnepét, táncdarabokat, drámákat írtak erről a valamikor kedves szokásról.
Mára azonban e hagyomány elkorcsosult változata, főleg a nagyvárosokban kifejezetten őrült nappá változtatja a Hólí másnapját. Aki egyáltalán kimerészkedik az utcára, a legrosszabb ruháját veszi fel, hiszen minden szörnyűségre el kell készülnie.

Elszabadulnak az indulatok
Repülnek a festékkel töltött üvegek, külön erre a célra készített színes vizet szóró bombák, az olajfesték, a tintapatron, a nyomtató festékes kazettája stb. Ilyenkor áll bosszút a diák a tanáron, a szomszédok egymáson... Elszabadulnak az indulatok, sokszor már kontrollálhatatlanok az események. Repülnek a később lemoshatatlan festékek, amik aztán hetekig nyomot hagynak az ember arcán, kezén és sokszor a hajból sem jönnek ki. Nem beszélve arról a sok balesetről, ami egy-egy ilyen ünnepi nap eredményeként történik.

Forrás: harmonet.hu

 

Ez érdekelni fogja