When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Óriási földrengés, cunami Japánban. (Video).

A Richter-skála szerinti 8,8-as erősségű földrengés rázta meg Japán északkeleti partvidékét péntek kora reggel. A  hatalmas földrengés által kiváltott szökőár több tucat partmenti várost elöntött.A földrengés után cunamiriadót rendeltek el, tíz méteres hullámok érkezhetnek, melyek már elérték a partot. A cunamiközpontok jelzése szerint három szökőárhullám keletkezhetett, a harmadik lehet a legnagyobb. Az egész országban nincs mobilhálózat, négymillió ember maradt áramszolgáltatás nélkül. Az áldozatok száma folyamatosan emelkedik.

Óriási földrengés, cunami Japánban. (Video).

 Szendai, milliós város közelében tízméteres cunami volt, és víz alá került a város repülőterének kifutópályája, leomlott egy szálloda, több hid is összedőlt. A cunami az északi Fukusima tartományban öt kilométerre hatolt be a szárazföld belsejébe.

A halálos áldozatok száma folyamatosan emelkedik, legtöbben a szökőárban vesztették életüket. Iwate tartományban tíz holttestet már találtak, a Tokiótól északkeletre fekvő Ibaraki prefektúrában vesztette életét egy ember. A hatóságok eddig 60 áldozatról számoltak be. A Reuters híradása szerint egy 100 embert szállító hajót is elsodort az ár. Legalább 56 ember eltűnt. Az NHK köztelevízió korábban sok sérültről számolt be.

Tocsigi tartományban, Tokiótól északra egy iskola tornaterme omlott össze, ahol huszonhat diák tartózkodott, egy olajfinomítóból pedig robbanásokat jelentettek. A japán kormányfő válságtanácskozásra azonnal összehívta a kabinetet, a védelmi erők légi, szárazföldi és vízi egységeit azonnal a helyszínre rendelték.

Az érintett településeken a földrengés miatt több épület kigyulladt, az AP hírügynökség beszámolója szerint egy olajfinomító is lángokban áll.

Az ország egyes északi részein hideg van és havazik, amely tovább nehezíti a helyzetet.

 

 

Ez érdekelni fogja