When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Óriási mesterséges lavinát filmeztek le Kabard-Balkárföldön. (Video).

Amikor lehullik  az első hó, rengeteg ember indul útnak, hogy különböző téli sportokkal levezesse a mindennapok feszültségét. Ekkor persze senki sem a lehetséges veszélyekre koncentrál, hanem az élvezetekre. Így történik a rengeteg haláleset és baleset egyaránt, amikor is egy óvatlan pillanatban letér a síző vagy hegymászó a kiszabott pályáról, felbolygatva ezzel a természet rendjét, lavinát okozva ezzel. Az esetek 80%-ában a végződik halálesettel a lavina lezúdulása.

Óriási mesterséges lavinát filmeztek le Kabard-Balkárföldön. (Video).

A lavinának két csoportját különítjük el: a mesterséges és a természetes lavinát. A mesterséges lavinákat robbantással indítják el útjukra illetve a síelők és a hegymászók is mesterséges beavatkozásnak számítanak. A természetes lavina ezzel szemben magától kialakul melegebb időjáráskor, így megszűnik a talajhoz való kötődése a hórétegnek. A hirtelen felmelegedés, a hatalmas erejű erős szél, a friss hó, melynek a tömege jelentősebb, és bármilyen meglepő, a hosszú ideig tartó hideg is a lavina kialakulásához vezet.
Az alábbi videóbemutatja, hogyan lehet mesterségesen lavinát elindítani. Erre a legtöbbször elővigyázatosságból kerül sor, amikor a hóréteg annyira instabil, hogy bármikor elindulhat a hócsuszamlás. Ezért inkább ellenőrzött körülmények között lerobbantják a veszélyes hóréteget. A világ legtöbb síterepén bevett módszer a robbantásos lavinaindítás. A legmodernebb technikával felszerelt síterepeken már olyan figyelőrendszer működik, hogy szükség esetén a völgyből egy gombnyomással berobbantható a hegyoldal. A nehezen elérhető helyekre még most is gyalogosan viszik fel a robbanóanyagot és teszik biztonságossá a terepet.

Az egyik legelterjedtebb módszer a hegyoldal "ágyúzása". A veszélyessé vált hóréteget a völgyből kilőtt robbanóanyaggal indítják be, mint az alábbi videóban. Az oroszországi Cseget síterepén február közepén készült az alábbi videó.

 

Ez érdekelni fogja