When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Grönlandon rekordmértékben olvadt 2010-ben a jégtakaró.

Rekordmértékben olvadt 2010-ben a grönlandi jégtakaró - mutatták ki kutatók. Az ENSZ Meteorológiai Világszervezete szerint 2010 volt a legmelegebb év a feljegyzések óta. A meleg nem kerülte el Grönlandot sem: Nuukban, a fővárosban 1873 óta nem regisztráltak ilyen meleg tavaszt és nyarat.
 A nyár például 3 Celsius fokkal volt melegebb a sokévi átlagnál. Szakértők szerint az Északi-sarkvidék olvadását gyorsítja, hogy a térségben a felmelegedés a globális átlag két-háromszorosát is elérte az elmúlt évtizedekben. A modellbecslések szerint a hatalmas jégtömegből tavaly mintegy 530 milliárd tonna olvadt el, ami közel kétszerese az 1958 és 2009, illetve az 1979 és 2009 közötti átlagnak (274, illetve 285 milliárd tonna), és meghaladja az eddigi 2007-es rekordot is.

Grönlandon rekordmértékben olvadt 2010-ben a jégtakaró.

A kutatók 2000 és 2008 között készült műholdfelvételek alapján elemezték a gleccsereket. A megfigyelések szerint a stabil hosszúságú jégárak közül többet is vastag sziklatörmelék-réteg borított.
Scherler elmondása szerint az eredmények nem teszik lehetővé, hogy új becsléseket adjanak a gleccserek vízveszteségére vonatkozóan, ehhez további vizsgálatok szükségesek. A gleccserek szezonális olvadása segít fenntartani a száraz évszakban a Gangesz, a Jangce és más folyók vízhozamát, ami kulcsfontosságú a sűrűn lakott alföldek élelmiszertermelése és ivóvízellátása, valamint a vízenergia kiaknázása szempontjából - emlékeztetett a kutató.
Az egyes helyeken három kilométeres vastagságot is elérő grönlandi jégtakaró teljes elolvadása esetén mintegy hét méterrel emelné meg a tengerszintet; a reális forgatókönyv azonban szakértők szerint az, hogy az évszázad végéig mintegy 50 centiméterrel járul hozzá a szintemelkedéshez. A grönlandi mellett az antarktiszi jégmező tárolja a legtöbb vizet a Földön, ez a jégborítás azonban - a Nyugat-Antarktisz kivételével - úgy tűnik, hogy ellenállóbb a felmelegedéssel szemben.
Az Északi-sarkvidék olvadását gyorsítja, hogy a térségben a felmelegedés a globális átlag két-háromszorosát is elérte az elmúlt 40 évben. Grönlandon például a tavalyi nyár 3 Celsius-fokkal melegebb volt a sokévi átlagnál.

Az olvadásos napok száma tavaly egyes helyeken ötvennel is meghaladta az átlagot, az olvadó terület nagysága pedig évi átlagban mintegy 17 ezer négyzetkilométerrel bővül.

Grönland után az Antarktiszon található a legnagyobb mennyiségű szárazföldi jég, ez a jégborítás azonban - a Nyugat-Antarktisz kivételével - úgy tűnik, hogy ellenállóbb a felmelegedéssel szemben.

 

Ez érdekelni fogja