When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Népi idõjárási elõrejelzés (időjárás változás, hideg, havazás, olvadás, erős szél).

A modern, tudományos alapokon nyugvó idõjárási elõrejelzés elõtt az emberek, akiknek élete és megélhetése nagymértékben függött az idõjárástól (például a pásztorok, halászok) rájöttek, hogy a másnapi idõjárást képesek elõrejelezni. Az emberek az őket körülvevő természetet figyelve, a természet által meghatározva alakították ki eszközeiket.  Alapvetõ fontosságú volt számukra, hogy megfigyeléseikkel rájöjjenek a természetben bekövetkezõ változások közötti periodikus kapcsolatra. A tudomány csírái ott rejtőzködnek a primitív korszakok ismeretanyagában. A gyűjtögetés során az emberek megismerkedtek a természettel, a növénytani, állattani, éghajlattani ismeretekre tett szert. Megismerték a csillagászat alapjait, s a tűzgerjesztéssel, a különféle szerszámok elkészítésével fizikai, matematikai, kémiai alapismeretei is gyarapodtak. Az emberek által megfigyelt dolgok generációról-generációra adódtak tovább, a kultúra és az oktatás részévé váltak. Ezért van az, hogy számos szokás maradt meg arról, hogy hogyan is kell idõjárás elõrejelzést készíteni. Sok, az idõjárással kapcsolatos közmondás nem egyéb mint népszerû szójáték, közülük kevés nyugszik tudományos alapokon.

Népi idõjárási elõrejelzés (időjárás változás, hideg, havazás, olvadás, erős szél).

Néhány, tapasztalatokon alapuló idõjárási ismeretet kiválasztottunk a természeti jelenségek körébõl, mint például: időjárás változás, hideg, havazás, olvadás, erős szél.

Változás:
Változik az idő,
ha a kakas éjszaka kukorékol
Hideg: Hideg lesz, ha a nap sugarai felkelte előtt már látszanak;
ha a csillagok igen fényesek;
ha a varjak összegyülekeznek és erősen kárognak;
ha a vadliba délnek száll;
Havazás: Havazni fog, ha homályos felhők borítják az eget.
Olvadás: Olvadni fog, ha a kakasok nagyon kukorékolnak.
A növények, állatok viselkedése hosszú távú időjárási előrejelzést is adhat.Erős szél:
Erős szélre utal, ha napnyugtakor vörös az ég alja;
ha sűrűn látszanak a csillagok;
ha a hold vörösnek látszik;
ha a nap felkeltekor vörösnek látszik.

 

Ez érdekelni fogja