When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

6,3-as magnitudójú földrengés Új-Zélandban. (Fotók, videó).

Új-Zélandon, Christchurch városban helyi idő szerint kedden kora délután 6,3-as magnitúdójú földrengés volt.

 

6,3-as magnitudójú földrengés Új-Zélandban. (Fotók, videó).

 A földmozgás középpontja néhány kilométernyire volt Christchurhctől, mindössze 5 kilométer mélyen. A rengést a várostól 300 kilométerre is érezni lehetett. Legalább 65 halálos áldozata van a földmozgásnak, de az áldozatok száma valószínűleg nőni fog, ahogy a mentők a romok között túlélők után kutatnak a Déli-szigeten lévő Christchurchben, az ország második legnagyobb, 350 ezer lakosú városában.
 Az utcákon pánikba esett emberek szaladtak, súlyos sérülteket húztak ki a romok alól. A városban megszűnt az áram- és a telefonszolgáltatás, a repülőterét lezárták, nem működik a 111-es segélyhívó szám sem. Bob Parker polgármester háborús övezethez hasonlította városát.

Nagy károkat okozott az épületekben. Szemtanúk beszámolói szerint épületek dőltek össze és utak rongálódtak meg.

A katasztrófa után szükségállapotot rendelt el a városvezetés. "Mindenkinek meg kell értenie, hogy a város számára ez egy szomorú nap" - mondta a település első embere.  Bob Parker polgármester, aki már előzőleg szükségállapotot hirdetett ki a városban, azt mondta: 150-200 ember lehet a romok alatt.
 Új-Zéland két tektonikus lemez találkozásánál fekszik, ezért évente több mint 14 ezer földrengést regisztrálnak a szigetországban, ezek közül átlagosan 20 haladja meg az 5-ös erősséget.

Földrengés Új-Zélandon - Fotó: Michael Urban

 

Ez érdekelni fogja