When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Moszkvában már -34 fok van.

Egy hatalmas arktiszi anticiklon az eddiginél is hidegebb időjárást hoz Moszkvába és környékére: a néhány napig tartó, mínusz 20 Celsius-fokos hideg után pénteken reggelre a város körül már mínusz 34-re süllyedt a hőmérséklet, és az elkövetkező napokban az előrejelzések szerint napközben sem emelkedik mínusz 20 fok fölé.

Moszkvában már -34 fok van.

A jó hír az, hogy az ilyen csikorgó fagyban kitisztul a levegő, és hét ágra süt a nap, ami nagyon jó érzés a borús téli hónapok után: már néhány napja napsütésben fürdenek a havas moszkvai utcák, s napsütést jósolnak a következő néhány napra is. A levegőben lévő szennyezett anyagok azonban ilyenkor leszorulnak a Föld felszínének közelébe, ezért ezekből többet lélegeznek be a moszkvaiak.

A meteorológusok szerint február végéig tartja magát az átlaghoz képest hideg idő, bár jövő hét elején megkezdődik a nagyon lassú felmelegedés. A Komszomolszkaja Pravda című lap szerint a boltokban az emberek sorban állnak a hősugárzókért, olajradiátorokért, olyannyira, hogy az ilyen melegítő eszközök ára el is kezdett emelkedni, pedig most igazán mindenből van elég, sőt sok is az orosz boltokban.

A rendőrök utasítást kaptak, hogy segítsenek azoknak, akiknek lefullad vagy nem indul be az autójuk, s már a tél eleje óta különös figyelmet szentelnek annak, hogy lehetőleg senki ne fagyjon meg az utcákon.

A lapokban megjelent orvosi tanácsok szerint a nagy hideg úgy hat a szervezetre, mint a stressz, és egyebek között sűrűbbé válik a vér, nehezebben szállítja az oxigént, ami fejfájást, vérnyomás-ingadozásokat, fáradtságot okoz. Javasolják, hogy mindenkinél legyen kéznél az orvos által felírt gyógyszer, az ember lassan, az orrán át lélegezzen, menjen gyorsan és mozgassa a karját, mert ez megakadályozza a felszíni erek teljes beszűkülését. Végül a hidegben semmiképpen nem szabad alkoholt fogyasztani, mert az csökkenti a hidegérzetet, és dohányozni sem szabad.

 

Ez érdekelni fogja