When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Elérte Ausztráliát a Carlos Trópusi ciklon.(Fotók, video).

Két héten belül már a második ciklon sújtja Ausztráliát: a szakadó esővel és az akár 130 kilométeres óránkénti széllökésekkel kísért, Carlos névre keresztelt vihar. A ciklon "szeme" szerdán az észak-ausztráliai város közvetlen közelében haladt el, de a meteorológiai szolgálat jelentése szerint csütörtökön visszakanyarodhat oda.Carlos az Északi terület szövetségi állam fővárosában, Darwinban döntött ki fákat, és szakított le villanyvezetékeket. 

Elérte Ausztráliát a Carlos Trópusi ciklon.(Fotók, video).

1-es kategóriájú viharként érte el az ausztráliai Darwint és környékét a Carlos trópusi ciklon. A vihar legerősebb széllökései 100-130 km/óra fölöttiek és az előrejelzések szerint a partokkal párhuzamosan halad nyugat, délnyugat felé.

A Carlos miatt Darwinban bezártak az iskolák, 9000 háztartás maradt áram nélkül, leállt a repülőtér. A közutakon számtalan baleset történt, sok gépkocsi a kidőlő fáktól rongálódott meg. A hatóságok néhány óra alatt több mint kétezer riasztást kaptak a viharkárok és az áradások miatt.

A Carlos felhőzetéből rekord mennyiségű eső esett: Darwin repülőterén 340 mm, míg az északi Marrara városrészben pedig a valaha volt második legtöbb, 435 mm. (Az ötös kategóriájú Yasi ciklonból Queenslandben, Innisfailban 159,6 mm-t mértek, az északi területeken a rekordot Port Keats tartja, ott 1976. február 18-án 510 mm csapadék hullott).

A meteorológusok azzal biztatják az embereket, hogy sokkal jobb helyzetben vannak, mint Queensland a Yasi idején, hisz a szél romboló ereje ahhoz képest elhanyagolható.
A hatalmas mennyiségű csapadék és a tengerparti részeken a vízszint emelkedés miatt a legveszélyeztetettebb házakat homokzsákokkal védik. Mintegy tucatnyi épületet árasztott el teljesen a víz, és nagyjából ugyanennyiben keletkeztek közepes mértékű károk az áradás miatt.

Két héttel ezelőtt a Yasi trópusi vihar Queensland államban okozott komoly pusztítást.

 

 

Ez érdekelni fogja