When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Erősödik a Golf-áramlat felmelegedése.

A jelenség egyedülálló az utóbbi kétezer évben, és valószínűleg összefügg a globális felmelegedéssel. Az utóbbi néhány év jelentősen befolyásolja az Arktisz éghajlatát.

Erősödik a Golf-áramlat felmelegedése.

A kanadai Új-Skócia tartomány partjai előtt, az Atlanti-óceán északi részén két tengeráramlat találkozik egymással. A Golf-áramlat viszonylag meleg, tápanyagban dús víztömegeket hoz, míg a Labrador-áramlat hűvös, tápanyagban szegény vizet. Januárban a Golf-áramlat miatt Norvégia tengerparti területei átlagban mintegy 30 °C-kal melegebbek, mint az azonos szélességi fokon fekvő észak-kanadai kontinentális területek.
A svájci Bázeli Egyetem és a kanadai Újfundlandi Egyetem kutatói arra jöttek rá, hogy a hűvös áramlat az 1970-es évek eleje óta egyre inkább veszít jelentőségéből, míg a meleg hatása egyre nő.
A kutatók megkövült korallokat vizsgáltak meg több száz méteres mélységekben. A korallok a tenger felszínéről alásüllyedő élőlények maradványaiból táplálkoznak, azokat beépítik vázukba, és a fákhoz hasonlóan évgyűrűket képeznek. A kutatók ezek alapján rekonstruálták az áramlati viszonyok történetét.
Kiderült, hogy az 1970-es évekig szinte egyáltalán nem változott a két áramlat hatása. Mintegy negyven éve azonban a Labrador folyamatosan veszít jelentőségéből. A jelenség és a globális felmelegedés között közvetlen összefüggés állhat fenn.

Ez érdekelni fogja