When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Jégcsap. (Képgaléria).

A "jégcsap tornyokat" a megszilárduló víz térfogatának növekedése idézi elõ. A kis edényekben, például a tányérkában, a víz elõször a széleken fagy meg és a középpont felé haladva hártyát képez.

Jégcsap. (Képgaléria).

A jég felszíne és a fagyás elõrehaladása általában szabálytalan; bordák és mélyedések alakulnak ki, amelyeket minden pocsolyában megfigyelhetünk télen.

Megfelelõ idõjárás esetén azonban csaknem egyenletes jég képzõdhet. Ha a szélek megfagytak és letapadtak a kis (rendszerint kerek) edényben, a fázisváltozás miatt tágulási nyomás lép fel a jég felszíne alatt, ahogy egyre több víz fagy meg.

Ha keletkezik egy kis repedés, ami csökkenti a nyomást, a jég alól víz nyomulhat föl. Ennek a felülete gyorsan megfagy, ahogy a jégbõl kiemelkedik. Ha az edényben sok víz van még, és a hõmérséklet nem csökken olyan rohamosan, hogy az edény tartalma gyorsan megfagyjon, jégtorony nõhet ki a repedésbõl vagy lyukból.

A torony alakja, dõlésszöge a repedés alakjától függ. A kör és a háromszög a leggyakoribb. Az egyenletes, fagyos szél vízszintes jégcsapokat is formázhat, 1991 júliusában Új-Zélandon pedig olyan spirális jégcsapot láttak, amely nyolcszor csavarodott körbe.

A jelenség azért nem gyakori, mert kedvezõ körülmények szükségesek hozzá, de az utóbbi évtizedben féltucat esetrõl is beszámoltak az angol meteorológiai szakirodalomban, s a mellékelt fényképek pontosan megfelelnek a leírásnak.

A jégcsap Időjárás jóslatai:

Januárjában sok hosszú jégcsap  -  jó termés lesz.

Február 15- én hosszú jégcsapok a tetőkön  megmutatják mennyi hó fog még esni.

Hosszú jégcsapok  február végéig -  hosszú tavaszt jeleznek ... A vastag és hosszú jégcsapok hosszú és meleg nyarat jósolnak.

Ha a jégcsap belseje nem üres - jó buzatermés lesz.

 

Ez érdekelni fogja