When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

A szívbetegek frontérzékenysége.

Magyarországon még mindig előkelő helyet foglalnak el a szív- és érrendszeri betegségek a lakosságot érintő egészségügyi problémák között. A hirtelen halálozásokért elsősorban a szívinfarktus a felelős, de nagy számban következik be haláleset agyi érkatasztrófa, vagy egyéb érrendszeri betegség esetén is.

A szívbetegek frontérzékenysége.

Felgyorsult világunkban egyre nagyobb stresszhatások érhetnek bennünket, így szervezetünk is fokozottan reagál ezekre a helyzetekre. A mindennapi gondok komoly terhelést okoznak, mint például a kifizetendő számláink, a hosszas sorbanállás, de napi terhelésként jelenik meg a minket körülvevő légkör, mint állandóan jelen lévő stresszor.

Az időjárás eredetű stressz következtében létrejövő alkalmazkodási folyamatban különösen fontos helyet foglal el az úgynevezett vegetatív idegrendszer. A legtöbb szervnek kettős vegetatív beidegződése van: szimpatikus és paraszimpatikus. A zsigeri idegrendszer e két részéből érkező impulzusok az egyes szervek működését rendszerint ellentétes irányban befolyásolják. Voltaképpen a szimpatikus funkciók az anyagcsere lebontó folyamatokat, a védekező reakciókat, a gyomor- és bélmozgások gátlását; míg a paraszimpatikus funkciók az anyagcsere felépítő folyamatait, a salakanyagok kiválasztását mozdítják elő.

A melegfrontot a levegő páratartalmának emelkedése és a légnyomás csökkenése kíséri. Ezek a változások fokozzák a szimpatikus idegrendszer működését. A szimpatikus aktivitás fokozódásának hatására megnövekedett keringési igényt a szívbetegek nehezen tudják kompenzálni. Emiatt gyakoribbá válik a szívinfarktus, növekszik a keringési elégtelenség veszélye. Szívbillentyű-betegeknél könnyebben jelentkezik fulladás, lábdagadás, látszólag indokolatlan fáradtság, melyek mind-mind a fokozódó szívgyengeség tünetei. A szívbetegeknél gyakoribbá válik a ritmuszavar is.

Minden évszakban tudunk mit tenni a keringés épségének megőrzése érdekében. Látnunk kell, hogy miként függ össze az életmódunk, a táplálkozásunk, a mozgásunk, az érzelmi világunk a betegség kialakulásával, és mindezt hogyan befolyásolja az időjárás változása.

Fontos, hogy ebben az időszakban is mozogjunk eleget, étkezésünk legyen kiegyensúlyozott, vitamindús. Szánjunk időt magunkra is. Relaxáljunk, alkalmazzunk naponta nyugtató légzésterápiát, alkalmazzuk a gyógynövények jótékony hatását tea és fürdőként egyaránt.

Az időjárás hatása mindenkinél másként jelentkezik, hiszen nem vagyunk egyformák, így nagyon kevés az általános, mindenkire alkalmazható szabály. Sokkal inkább az jellemző, hogy az időjárás szervezetünkre gyakorolt hatásai az egyéni időjárás-érzékenységen keresztül jelennek meg.
Az időjárásprofil segítségével mindenki megtudhatja, hogy milyen érzékenységi kategóriába tartozik, és hogy mikor milyen időjárás okozta egészségügyi hatásokra számíthat. A profil által szolgáltatott ismeretanyag tudatos alkalmazásával sokat tehetnénk az életminőségünk javításáért, életvitelünk jobb szervezéséért, valamint fel kellene használnunk az időjárás-érzékenységi vizsgálat eredményeit a hatékonyabb gyógyításban is.

 

 

Ez érdekelni fogja