When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Tömeges madárpusztulás.

Apokaliptikus jövendölések, világméretű összeesküvések, elmozduló mágneses tér. Az utóbbi hetekben ilyen találgatásokkal próbálta a nemzetközi sajtó magyarázni azokat a tömeges madár- és halpusztulásokat, amelyek a legkülönbözőbb országok tudósainak is fejtörést okoztak.

Tömeges madárpusztulás.

Az egész médiaszenzáció az Egyesült Államokban kezdődött szilveszter éjszakáján, amikor az Arkansas állambeli Beebe városkában több ezer - egyes adatok szerint ötezer - madár hullott alá az égből, holtan. A tudósok szerint a külsérelmi nyomok alapján, melyeket a testükön találtak, villámcsapás, jégverés vagy a tűzijátékok okozhatták a halálukat. Egy nappal korábban 250 kilométerrel odébb, Ozarkban több mint százezer doboshalat vetett partra a víz, pusztulásukat valószínűleg a szokatlanul hideg víz okozta. Marylandben pedig kétmillió pettyes árnyékhal pusztult el hirtelen, vélhetően hasonló okokból, vagy túlszaporodás miatt. Néhány nappal később Louisiana államban találtak ötszáz feketerigó-tetemet, majd ezt követően a svédországi Göteborgtól 150 kilométerre északkeletre elterülő kisváros, Falköping egyik utcáján egy szerdai napra virradó éjjel csókatetemeket találtak. A boncolás után a szakértők úgy gondolják, valószínűleg egy kamion gázolta el a madarakat. Olaszországban ezernél is több vándorgerle pusztult el. A tetemek csőrén kékes elszíneződést találtak, ez a tudósok szerint mérgezésre vagy oxigénhiányra utal, ami összefüggésben lehet azzal a ténnyel, hogy a tetemeket egy ipartelep közelében találták meg. Angliában negyvenezer döglött bársonyrák került holtan a partra, ez azonban még a kutatókat is meglepte, nem gondolták, hogy egyáltalán él ennyi rák a területen.

Természetesen Magyarországot sem kerülhette el a szenzáció, a múlt héten több helyen is különösen viselkedő madárrajokról, sirályokról szóltak a hírek, amik a lakóházak körül repkedtek, szokatlan elevenséggel. A madarak pusztulásának okairól, a lehetséges megoldásokról, valamint az óbudai és újpesti vad sirályokról egy szakértőt kérdeztünk.

A középfeszültségű villanyoszlopok - amelyeket gyilkos oszlopokként emlegetnek a szakemberek - tömeges madárpusztulást okoznak. A nem megfelelően szigetelt villanyoszlopokra rárepülnek a madarak, és áramütést szenvednek. Ez azért történhet meg, mert a madár hozzáér az egyik fázisvezetékhez, közben a földelésen áll, vagy pedig egy nagyszárnyú madár két fázisvezetékhez ér hozzá, és ezért fut keresztül rajta az áram. A gyilkos oszlopok miatt évente több ezer madár pusztul el, és az eszmei kár - mutatott rá a szakember - eléri a több százmillió forintot.

A tömeges madárpusztulás másik oka a szándékos vagy akaratlan mérgezés, amely az utóbbi öt évben megint aggasztóan sok esetben fordul elő. Mérgezett csalikat helyeznek ki, sok esetben illegálisan - például rókagyérítés céljából -, s ezeket a ragadozómadarak felkapják, megeszik, és elpusztulnak, főként sasok és ölyvek.
A harmadik fő ok pedig az úgynevezett fényszennyezés. Az éjszakai világítás, különösen a városokban sok ezer madarat zavar meg, vakít el, s így rendszeresen ütköznek össze különféle objektumokkal. Ugyanígy a tükröződő felületeknek is könnyen nekirepülnek a madarak, s az esetek többségében ezek a balesetek halálosak.

 

Ez érdekelni fogja