When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

A Yasi trópusi ciklon pusztitó követkeyményei.

A helyiek szerint egyetlen fűszál sem maradt azokon a területeken, ahol szerda délután a legnagyobb erővel söpört át az Ausztráliát sújtó Yasi ciklon. A Yasit a meteorológusok Ausztrália történelmének legnagyobb viharaként emlegették, amely 300 km/h-s széllel és óriási hullámokkal érkezett. A viharban házak százai dőltek össze, és százezrek maradtak áram nélkül, de senki nem halt meg.

A Yasi trópusi ciklon pusztitó követkeyményei.

Helyi idő szerint az éjszakai órákban száguldott át Queensland északi részén a Yasi trópusi ciklon. A viharral érkező heves időjárás jelentős károkat okozott és két ember eltűnt.
Két személy eltűnését erősítette meg a rendőrség a Yasi trópusi ciklon után az ausztráliai Queenslandben. Személyi sérülésekről nem tudnak, az anyagi kár azonban jelentős.
A 300 km/óra körüli széllökésekkel kísért Yasi helyi idő szerint az éjszakai órákban érte el a szárazföldet. Épületek százaiban keletkeztek károk, több mint százezer fogyasztó maradt áram nélkül, mert a hatalmas szél leszaggatta a vezetékeket. Rengeteg fa dőlt ki tövestől, a vihardagály és az igen nagy esőzés miatti áradás pedig épületeket, utakat öntött el. A kikötőkben a hajókat játékszerként dobálta partra, épületek ablakai törtek be, táblák szakadtak le.
Komoly károk keletkeztek a mezőgazdasági területeken is, a banánültetvények és a rizsföldek szinte teljesen megsemmisültek a térségben.
A vihar legpusztítóbb magja Queensland állam partjait magyar idő szerint szerda délután, helyi idő szerint éjfélkor érte el, és órákon át tombolt a partmenti régióban, míg végül az ausztrál kontinens belsejében kettes fokozatúra csendesült. A 650 kilométer széles ciklon 400 000 embert érintett, de a vihar legnagyobb pusztítást végző közepe végül csak súrolta a nagyobb városokat, és helyettük kisebb tengerparti településeken söpört keresztül.
Queensland a januárban pusztító és több tucat áldozatot követelő özönvizet ki sem heverte, amikor az újabb természeti katasztrófával kellett szembe nézniük. A Yasi trópusi vihar mintegy tízszer volt erősebb, mint a térségben 2006-ban partot érő Larry ciklon, de a komoly biztonsági intézkedéseknek, kitelepítéseknek köszönhetően sikerült minimálisra csökkenteni az áldozatok számát.

A Yasi a kontinens fölé érve jelentősen és gyorsan veszített erejéből. Jelenleg a szárazföld belseje felé haladva, 1-es kategóriájú viharként örvénylik, szele 90 km/óra körüli. Az Ausztrál Meteorológiai Intézet szerint várhatóan a következő hat órában trópusi depresszióvá fejlődik vissza, majd feloszlik.

 

Ez érdekelni fogja