When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Vulkánkitörés Japánban.

Hatalmas robbanással kitört kedden egy tűzhányó Japán délnyugati részén, kétezer méter magas hamuoszlopot lövellve az égbe. A 1421 méter magas tűzhányó hat napja kezdett füstöt és hamut eregetni, de még minig aktív, a környéket pedig hamufelhő borítja. A környékről több száz embert köteleztek otthona elhagyására, és a hatóságok növelték a veszélyzónát.

Vulkánkitörés Japánban.

 A Sinmoedaku nevű vulkán helyi idő szerint reggel nyolc óra előtt pár perccel tört ki, egy hatalmas robbanással, amelytől több kilométeres körzetben betörtek az ablakok - közölték helyi tisztségviselők. A Kirisima vulkáni vonalon, Kagosima-tartományban álló tűzhányónál utoljára 52 éve volt nagyobb kitörés. A Sinmoedake legutóbb háromszáz éve volt ennyire aktív.

A keddi kitörés után a japán meteorológiai intézet három kilométerről négy kilométerre növelte a vulkán körüli veszélyzónát, és nem engedenek senkit a hegy közelébe. Takaharu városának lakóit otthonaik elhagyására kötelezték. Kirisima város önkormányzatának közlése szerint a településen majdnem kétszáz ablak tört be iskolákban és közintézményekben. Egy 92 éves nőt egy kitört kórházi ablak szétrepülő szilánkjai sebesítettek meg.

Ez érdekelni fogja