When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Pusztító erejű Yasi ciklon közeledik Ausztrália felé.

Rendkívüli időjárásra készül az ausztráliai Queensland és több tízezer embert menekítenek ki a legveszélyeztetettebb zónákból. A január eleji, hatalmas pusztítást végző özönvíz után egy rendkívül erős trópusi ciklon veszélyezteti a térséget.

Pusztító erejű Yasi ciklon közeledik Ausztrália felé.

Rendkívül erős, 5-ös fokozatú ciklon tart az ausztráliai Queensland partjai felé. A Yasi legmagasabb széllökései meghaladják a 290 km/órát - áll az Ausztrál Meteorológiai Szolgálat utolsó, február 2-án kiadott közleményében.A pusztító erejű vihar az utolsó modellek szerint helyi idő szerint szerda este 10 órakor éri el a szárazföldet Cardwellnél. A ciklon igen közel lesz a 200 ezres városhoz, Townsville-hez is és a 150.000 fős Cairnshez.Az ausztrál hatóságok 30 ezer embert menekítenek ki a legveszélyeztetettebb területekről, Cairns két kórházából is evakuálták és Brisbanebe szállították a betegeket. A város repülőterét szerda délelőtt 10 órakor lezárják, korlátozzák a vasúti közlekedést és zárva vannak az iskolák.
Queensland miniszterelnöke, Anna Bligh elmondta: a ciklon olyan erős és széles, hogy a partot érés helyétől több száz kilométerre élő közösségeknek is egy 1-es, 2-es kategóriájú vihar következményeivel kell számolni.
Az Ausztrál Meteorológiai Szolgálat szerint a Yasi rendkívül nagy és erőteljes trópusi vihar, ami potenciális veszélyt jelent az emberi életre és az anyagi javakra vonulási zónájában.
Queensland újabb katasztrófára, "gyilkos, szörnyeteg viharra" készül. A Yasi felhőzetéből hatalmas, újabb áradásokat okozó csapadékra kell számítani, a szél pedig önmagában is pusztító erejű. A tengerparti részeken igen komoly, az átlagos szintet méterekkel meghaladó vízszintemelkedéssel, vihardagállyal számolnak.
A hónap elején az özönvízszerű áradás 16 ember életét követelte és hatalmas pusztítást okozott Queensland több városában is.
2006-ban a Larry ciklon csapott le 4-es kategóriájú viharként. Akkor egy ember vesztette életét, az okozott anyagi kár pedig 872 millió ausztrál dollár volt. A Yasi jóval nagyobb vihar, mint a Larry volt és egy olyan területre zúdít csapadékot, ahol a talaj már telítődött a januári rekord mennyiségű esőzéstől.
Könnyen lehet, hogy a Yasi ciklon lehet Ausztrália következő milliárd dolláros katasztrófája.

 

Ez érdekelni fogja