When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Lehet, hogy jégkorszak vár az angolokra.

Miközben a globális felmelegedés hatására az egész Földön melegebb lesz, Nagy-Britanniában csökkeni fog a hőmérséklet az óceáni áramlatok és az időjárási minták változása nyomán - hívták fel a figyelmet a szakemberek.

Lehet, hogy jégkorszak vár az angolokra.

Északnyugat-Európa, különösen Nagy-Britannia időjárását a Golf-áramlat határozza meg. A meleg vizet szállító tengeráramlat a Mexikói-öbölből indul, elhalad az Egyesült Államok keleti partja mellett, majd át az Atlanti-óceánon, ahol kettéválik. Egyik ága - az Észak-atlanti áramlat - Európa felé veszi az irányt. Ha ez a meleg áramlatrendszer nem létezne, valószínűleg szibériai körülmények uralkodnának a földrész nagy részén.
A globális felmelegedés azonban megszüntetheti az áramlat áldásos hatását, ha az Északi-sark térsége túlságosan felmelegszik. Ez hűvösebb és keményebb teleket hozna Nagy-Britanniára, olyanokat, mint az idei is volt, és a nyarak is hűvösebbek és csapadékosabbak lennének - magyarázta Simon Boxall, a brit óceánkutató szolgálat munkatársa a The Daily Telegraph brit lapnak.
A szakember szerint a sarki jég olvadása miatt az óceánok vize kevésbé sós, azaz frissebb és melegebb lesz - és ez megváltoztathatja a tengeráramlatokat. A friss víz növekvő szintje és a sarki vizek melegedése csökkentheti a Golf-áramlat hatását és megzavarja az időjárási mintákat világszerte.

 

Ez érdekelni fogja