• Magyarországon
 • Országok
 • 7 napra
 • Vízhőmérséklet
 • Műholdképek
 • Térképes előrejelzés
 • Hírek
 • Informátorok
 • user-avatar
  Belépés

  A valaha feljegyezett legmelegebb esztendőket éljük

  A globális klímaváltozás, amely az emberi tevékenységhez kötődik, növelte a szélsőséges időjárási események gyakoriságát a Földön az elmúlt öt évben – állapította meg kedden közzétett jelentésében a Meteorológiai Világszervezet (WMO).

  A valaha feljegyezett legmelegebb esztendőket éljük

  A 2011-15-ös évek a valaha feljegyezett legmelegebb esztendők voltak, és egyre több a bizonyíték arra, hogy a hőhullámokat, az áradásokat, a tengerszint-emelkedést az ember okozta globális klímaváltozás is gerjeszti – olvasható a marokkói Marrákesben folyó nemzetközi klímakonferenciához időzített jelentésben, amely a témával foglalkozó 80 kutatás eredményeit összegezte.

  Bár az időjárási szélsőségek egy része természetes okból is bekövetkezett volna, az üvegházhatású gázok kibocsátása 10-szeresére vagy még magasabbra növelte az extrém jelenségek kockázatát a 2011-2015-ös ötéves periódusban – olvasható az ENSZ meteorológiai szervezetének jelentésében.

  A 2015-ös év melegebb volt, mint bármely másik esztendő a feljegyzések kezdete óta, és 2016 valószínűleg még melegebb lesz – jegyezte meg a jelentéssel kapcsolatban Petteri Taalas, szervezet főtitkára. A 2011 előtti ötéves periódus is már rekordmeleg volt.

  A jelentés az elmúlt öt év legsúlyosabb időjárási anomáliái között említi az Afrika szarván 2011-12-ben pusztító, 250 ezer emberéletet követelő aszályt és éhínséget, a Fülöp-szigeteken 2013-ban 7800 ember életét kioltó Haiyan tájfunt és a 2012-ben az Egyesült Államokban 67 milliárd dollár kárt okozó Sandy szupervihart.

  Az Északi-sarkvidék nyári jégtakarója 28 százalékkal volt kisebb 2011-2015-ben az 1981-2010-es évek átlagánál, miközben a 2012-es év abszolút rekordot állított fel e téren. Az átlagosnál gyorsabb tempóban folytatódott a grönlandi jégtakaró olvadása, tovább fogyatkoztak a magashegyi gleccserek is, az északi féltekét mind az öt évben az átlagosnál jóval kisebb hótakaró borította be.

  A Meteorológiai Világszervezet jövő héten teszi közzé a 2016-os évről szóló előzetes jelentését.

  Forrás: MTI

  Ez érdekelni fogja