• Magyarországon
 • Országok
 • 7 napra
 • Vízhőmérséklet
 • Műholdképek
 • Térképes előrejelzés
 • Hírek
 • Informátorok
 • user-avatar
  Belépés

  Támadnak a kullancsok!

  Támadnak a kullancsok! Hogyan védekezzünk?

  Támadnak a kullancsok!

  Eljött a várva várt tavasz, hét ágra süt a nap, nyílnak a virágok, zümmögnek, döngicsélnek a méhek, vidáman csiripelnek a madarak, egyszóval ébred a természet és vele együtt sajnos a kullancsok is. Míg korábban ezekkel a kellemetlen vérszívókkal inkább az erdőkben és mezőkön találkozhattunk, az utóbbi időben egyre több van belőlük a városok parkjaiban is, ami szerfelett kellemetlen, mert nemcsak az emberekre jelentenek veszélyt, hanem házi kedvenceinkre is. Lyme kór, agyhártyagyulladás, babézia – ez csak néhány betegség azok közül, amit ezek a rovarok okozhatnak. A problémát az is súlyosbítja, hogy a szúnyogokkal ellentétben a kullancsok irtására nem nagyon koncentrálnak.

  kullancs

  Hol találkozhatunk leggyakrabban kullanccsal?

  Sajnos most már mindenfele előfordulnak, kertben, parkban, a fővárosi Népligetben és a Városligetben is. Kedvenc helyük általában a füves, gazos területek, árnyas erdők, vízparti területek. Gyorsan szaporodnak, és az állatok is könnyen továbbviszik ezeket a parazitákat.

  A telet és a nyarat, amikor nagy a meleg, a föld alatt vészelik át, tavasszal és ősszel a legaktívabbak, de enyhe a télben és hűvös nyárban is aktívak maradhatnak. A magas fűben vagy bokrokon várnak áldozataikra, ami lehet melegvérű állat vagy ember.

  kullancs

  Mit tehetünk ellenük?

  Semmiképpen ne menjünk kirándulni rövidnadrágban vagy mélyem kivágott, pántos felsőben, mert ezzel jelentősen megkönnyítjük a vérszívók dolgát. Viseljünk hossz nadrágot, használjunk rovarriasztó vagy rovarirtó szereket, lehetőség szerint kerüljük el a csalitos, magas fűvel benőtt helyeket. Kirándulás után vizsgáljuk meg a magunk és házi kedvencünk testét.

  Ha az övintézkedések ellenére mégis ránk talált a parazita, a lehető leghamarabb távolítsuk el egy szemöldökcsipesz vagy a gyógyszertárban beszerezhető kullancskanál segítségével. Ne kenjük vagy fújjuk be a rovart semmivel és ügyeljünk, hogy ne nyomódjon meg a potroha. A kullancsot a bőrhöz lehető legközelebb megfogva, határozott mozdulattal távolítsuk el.

  kullancs

  Korábbi bejegyzés: Hogyan kerülhetjük el a tavaszi meghűlést

  Ez érdekelni fogja