• Magyarországon
 • Országok
 • 7 napra
 • Vízhőmérséklet
 • Műholdképek
 • Térképes előrejelzés
 • Hírek
 • Informátorok
 • user-avatar
  Belépés

  Húsvéti szimbólumok és szokások

  Húsvéti szokások, hagyományok és az ünnep szimbólumai.

  Húsvéti szimbólumok és szokások

  Egyik kiemelkedő keresztény, tavaszi ünnepünk a Húsvét, amikor Krisztus feltámadását ünnepeljük. A keresztény világban a Húsvét ünnepének kialakulása s zsidó Pészah-hoz vezethető vissza. Ekkor ünnepelték a zsidók Egyiptomból való kivonulását. Rézsletesebben: A Húsvét története

  A Húsvét magyar neve arra utal, hogy a 40 napon át tartó böjtölés után ekkor vettek először az emberek húst, vagyis „húst vettek magukhoz”. A Húsvét nem egy nap, hanem több napból álló ünnepsorozat, ami az ünnepet megelőző nagyböjttől egészen pünkösdig tart. Részletesebben korábbi cikkünkben írtunk: Húsvét: a kereszténység legnagyobb ünnepe

  A Húsvét szimbóluma a barka, amit Jézus Jeruzsáleme való bevonulásának emlékére megszentelnek a virágvasárnap a templomokban.

  A bárány – Jézust jelképezi, az ártatlan áldozatot, aki kereszthalált halt az emberiség megváltásáért. Ezért nevezik őt a mai napig Isten bárányának.

  A tojás – a húsvétnak Európa szerte legelterjedtebb jelképe a húsvéti tojás. Krisztus úgy törte fel a feltámadáskor a sziklasírt, mint kifejlődött madár az őt körülvevő tojáshéjat. A tojás piros színe Krisztus kiömlött vérét jelképezi.

  Az ünnephez nemcsak szimbólumok, de szokások is kötődnek, sok helyen szokás ilyenkor új ruhát venni vagy legalább kalapot, kesztyűt. Húsvétvasárnap a feltámadás napja, sok országban ilyenkor a felkelő napot egy magas hegy tetején várják. Egyes hiedelmek szerint, aki jól figyel, megláthatja benne a Krisztust jelképező bárányt a zászlóval. A húsvéti tojás ajándékozása is sok országban ezen a napon történik, Magyarországon ez a hétfői locsolódáshoz tartozik. Régen ezt a napot vízbevető hétfőnek hívták, mert a lányokat kivonszolták a patakhoz és megfürdették vagy a kútnál egy vödör vízzel leöntötték. Ez volt a locsolkodás napja. A monda szerint a Jézus sírját őrző katonák öntötték le vízzel a feltámadást felfedező és ujjongó asszonyokat, hogy elhallgattassák őket. A kereszténységben a víz tisztító ereje a kereszteléshez kapcsolódik.

  Hasonló bejegyzés: Húsvéti nagyhét: eredete és szokások

  Ez érdekelni fogja