• Magyarországon
 • Országok
 • 7 napra
 • Vízhőmérséklet
 • Műholdképek
 • Térképes előrejelzés
 • Hírek
 • Informátorok
 • user-avatar
  Belépés

  Jeles napok: március 19. és március 21.

  Jeles napok márciusban: március 19. József napja és március 21. Benedek napja.

  Jeles napok: március 19. és március 21.

  Március 19. József napja kiemelkedő jeles nap szokásokban, hiedelmekben való bősége miatt. Hagyomány szerint a madarak ezen a napon szólalnak meg, mert „Szent József kiosztotta nekik a sípot”, valamint ezen a napon érkeznek meg a téli időszakot melegebb éghajlaton töltő fecskék, ezért a gyermekek száján forgó mondóka: „Fecskét látok, szeplőt hányok.”A gólyák is ilyentájt érkeznek vissza. Ekkoriban serked ki újra a fű – „József napja után már kalapáccsal sem lehet visszaverni a földbe”, tartja néhány helyen a szólás –, és a marhákat ezen a napon kezdik el kihajtani a legelőkre.

  József napján célszerű a fokhagyma, a krumpli és a kapor elültetésével foglalkozni, miközben nem árt sűrűbben felnézni az égre, ha ugyanis József napján szivárvány jelenik meg az égen, akkor a sávjaiból a termés mennyiségére lehet következtetni. Ha erőteljes benne a sárga, akkor bő lesz a gabonatermés, ha viszont a vörös uralkodik, akkor a bortermés lesz jó.

  szívárvány

  Nemcsak időjárás- és termésjóslás fűződik ehhez a naphoz, hanem haláljóslás is. A József-napi rossz idő sok halottat ígér arra az esztendőre. A népi fantázia elevensége mutatkozik meg abban az alföldi termésjövendölésben, mely szerint ha szivárvány látható, a széles sárga sáv jó búzatermést, a széles piros sáv bő bortermést jelent. József napja a méhek kasból való kieresztésének meghatározott ideje.

  jeles napok

  Március 21. Benedek napja is jeles nap. A magyar népi időjárás megfigyelés szerint Benedek napján legkésőbb biztosan beköszönt a tavasz. Benedek napján megszentelték a hagymákat és a bödönben tartott zsírt, hiszen mindkettőt használták gyógyításhoz is, és ha szentség is volt rajtuk, akkor jobban lehetett hinni a hatékonyságukban. Ennek a hagymának a főzetével gyógyították a tífuszos betegeket, egyes helyeken az a hiedelem járja, hogy a Benedek napján vetett hagyma a felfúvódott marhák gyógyítására alkalmas. „Ha ezen a napon dörög az ég, száraz lesz a nyár” – fűztek hozzá még egy megfigyelést a tavasz első napjához.

  Korábbi bejegyzés: Jeles napok márciusban: Március 18. Sándor napja.

  Ez érdekelni fogja