• Magyarországon
 • Országok
 • 7 napra
 • Vízhőmérséklet
 • Műholdképek
 • Térképes előrejelzés
 • Hírek
 • Informátorok
 • user-avatar
  Belépés

  A Húsvét története

  2016-ban március 27-28-án lesz a Húsvét ünnepe.

   A Húsvét története

  A húsvét a keresztény világ legnagyobb ünnepe, Jézus keresztre feszítésének és feltámadásának emlékét ünnepeljük. Az ünnepet 40 napos böjt előzi meg, ez a felkészülés a testi és lelki megtisztulás időszaka.

  A Húsvétot megelőző vasárnapot virágvasárnapnak nevezik, Jézus Jeruzsálembe való bevonulásának emlékére. Jézus szamárháton érkezett a városba, az összegyűlt tömeg pedig virágokat és pálmaágakat hintett a lába elé, tisztelete és szeretete jeléül. A Főpapok nem nézték jó szemmel Jézus tanításait, ezért úgy döntöttek, hogy elfogják. Piszkos tervükhöz megnyerték Jézus egyik tanítványát, Júdást. Az utolsó vacsorát Jézus tanítványai körében töltötte el, ahol vette a kenyeret, megtörte és tanítványainak nyújtva azt mondta: „Vegyétek ez az én testem”,majd vette a bort, mondván: „Igyátok mert ez az én vérem”. Vacsora után a tanítványokkal a Getsemáné kertjébe mentek, itt arra kérte a tanítványokat, hogy virrasszanak vele. A tanítványok azonban elaludtak. Itt a Getsemáné kertjében árulta el Júdás a mesterét és tanítóját egy csókkal.

  Mivel Jézus azt állította magáról, hogy ö Isten fia, istenkáromlással vádolták. Az eddig őt éltető tömeg most Jézust bűnösnek ítéli, a leghűségesebb tanítványa, Péter pedig megtagadja.

  A katonák Poncius Pilátus elé vonszolják, aki a népre bízta Jézus bűnösségének megítélését, ő pedig mossa kezeit, ezzel jelezve, hogy Jézus halála nem az ő kezéhez tapad.

  A foglyot töviskoszorúval megkoszorúzták, aztán keresztel a vállán elindították a Golgota hegyére, ahol megfeszítették.

  Halála után három nappal, finom kenetekkel a sírhoz látogató asszonyoknak egy angyal jelenti, hogy Jézus nincs már a sírban, feltámadott!

  A hústét utolsó hete a Nagyhét: Húsvéti nagyhét: eredete és szokások

  A húsvét egybeesik a tavaszi napéjegyenlőség idején tartott termékenységi ünnepekkel, melynek elemei a feltámadás, az újjászületés. Húsvét napja az 1582-ből származó egyházi szabályzat szerint a tavaszi holdtölte utáni első vasárnapra esik: március 22 és április 25-e közé, erről részletesebben korábbi cikkünkben olvashat: Húsvét: a kereszténység legnagyobb ünnepe

  Ez érdekelni fogja