• Magyarországon
 • Országok
 • 7 napra
 • Vízhőmérséklet
 • Műholdképek
 • Térképes előrejelzés
 • Hírek
 • Informátorok
 • user-avatar
  Belépés

  Emberek, akik genetikailag mások

  Ők nem olyanok, mint te vagy, vagyis a genetikai mutációk az ember szolgálatában.

  Emberek, akik genetikailag mások

  Amíg a tudósok különféle betegségekkel próbálnak harcra kelni, mindenféle intézkedéseket dolgoznak ki a rák és más gyakran gyógyíthatatlan betegségek ellen, a természet a maga módszerével segít az embereken.

  Azt mondják, mindenhez lehet alkalmazkodni. Ez az állítás különösen igaz a genetikai mutációkra, amikor egy embernél, vagy népcsoportnál megjelenik egy képesség, ami élesen megkülönbözteti őket a többitől. Nézzünk néhány példát.

  1. Akik a magassághoz alkalmazkodtak

  Serpák – ez a nemzet Nepál keleti részén él, közel a Mount Everest és Indiában. A serpák a Tibetiek leszármazottai. Egyik fő bevételi forrásuk, vezetés és teherhordás a magas hegyekbe. A serpák segítsége nélkül az Everestet meghódítani szándékozó alpinistáknak sokkal nehezebb dolguk lenne. A vezetők a csoport előtt járva létrákat és köteleket telepítettek. Számukra a magasság megszokott, hétköznapi dolog. Tibet és Nepál lakossága alkalmazkodott a magaslati levegőhöz, amiben 40%-al kevesebb az oxigén. Ez örökletes genetikai alkalmazkodás, sokkal erősebb és nagyobb tüdővel, kétszeres nitrogén monoxid képződéssel.

  2. Akik könnyebben viselik a hideget

  Nemzetek, akik bolygónk nagyon hideg területén élnek, mint például az eszkimók, már régen alkalmazkodtak az alacsony hőmérséklethez. Az ő szervezetükben magasabb szintű az alapvető anyagcsere (minimális energiát fogyasztanak légzésre, keringésre, emésztésre). A verejtékmirigyeik is máshogyan helyezkednek el, több mirigy található az arcukon, mint a testükön.

  3. Az ő agyuk ellenállóbb a betegségekkel szemben

  A kuru vagy más néven a Nevető halál egy betegség, ami jóformán elpusztítja az agyat. Szerencsére csak Új- Guineában található. A kórokozó fertőzött élelmiszeren keresztül kerül a szervezetbe. A múlt század közepén, egy bennszülött törzs alig élte túl a kuru járványt. Sokan meghaltak egy év alatt, ám a túlélőknél felfedeztek egy G127V gént, ami immúnissá teszi őket, az agyukat megtámadó betegségek ellen. Hát így néz ki a természetes szelekció.

  Korábbi érdkesség: 10 nagyon, de nagyon furcsa növény.

  4. Nagyon tömör a csontozatuk

  Nem olyan régen a holland gyökerekkel rendelkező dél-afrikaiaknál találtak egy olyan gént, amely segíthet leküzdeni a csontritkulást (a korral csökken a csont sűrűsége). A SOST génmutáció a dél-afrikaiak csontozatát erőssé teszi és olyan is marad az életük végéig.

  5. Kitűnően látnak a víz alatt

  A Moken törzs férfitagjai az év nagyobb részét csónakban, a tengeren töltik. A tenger lakóira vadásznak és gyöngyhalászattal foglalkoznak. A bennszülött búvárok, mindenféle felszerelés nélkül merülnek le nagy mélységekbe (több mint 20 m) és tisztán látnak a víz alatt. A szemük kitűnően alkalmazkodott ezekhez a körülményekhez, ezért a Moken törzset tartják a világ egyik legjobb búvárainak.

  6. Nagyon kevés alvásra van szükségük

  Az emberek alig 1%-nak elegendő 6 óránál kevesebb alvás és ez őket egyáltalán nem zavarja. Ezt a DEC2 génmutáció teszi lehetővé. Nekik, fiziológiailag kevés alvásra van szükségük, így az emberek ezzel a génmutációval nem szenvednek alváshiányban.

  7. Nekik arany vérük van

  Mindenki tudja, hogy 4 vércsoport létezik és van 2 RH faktor. Ez valójában sokkal bonyolultabb. Mostanra már ismerünk 35 vércsoportrendszert és azok számtalan variációját. Ezen kívül van még egy rendkívül ritka vércsoport, az úgynevezett „Rhesus Zero”. Azaz a vérben nincsen RH faktor. Ezzel a vércsoporttal rendelkező emberek szinte mindenkinek megmenthetik az életét, ám számukra szükség esetén egy ugyanilyen „arany” vércsoportú donorra bukkanni nagyon nehéz.

  Ez érdekelni fogja