When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.
 • Magyarországon
 • Országok
 • 7 napra
 • Vízhőmérséklet
 • Műholdképek
 • Térképes előrejelzés
 • Hírek
 • Informátorok
 • user-avatar
  Belépés

  Szökőnap 2016

  Szökőnap is van, nem csak szökőév.

  Szökőnap 2016

  Minden negyedik év – szökőév, vagyis eggyel több nap van a naptárban, mégpedig az amúgy 28 napos február lesz hosszabb egy nappal. Most már minden világos, akkor a február 29-e a szökőnap, gondolnánk, és mégsem! Nem február 29-ét, hanem 24-ét tekintik szökőnapnak. Na, de miért?

  A válaszért egész Julius Caesar korába kell visszamennünk. Julius Caesar volt az, aki megreformálva a római naptárt, bevezette a 12 hónapos naptárt Kr.e.46-ban (ugyanakkor, amikor az év egyik hónapját saját magáról júliusnak nevezte el). Ő volt az, aki elrendelte, hogy minden negyedik évben egy plusz napot iktassanak be. Ezzel akarta kompenzálni azt, hogy a naptári év nem pontosan 365 napig tart, hanem egy negyednappal (kb.6 órával) tovább. Ha ezeket az órákat összeadjuk négy év alatt pontosan egy egész napot kapunk.

  Ez is érdekelheti: Jeles napok: február 19

  A reform ellenére a rómaiak még sokáig a régi naptár szerint gondolkodtak. A római naptár 10 hónapból állt, kétévenként pedig hozzátettek egy hónapot, így a 28 napos február, 23 napossá rövidült, majd pedig egy 22 vagy 23 napos szökőhónap következett (a római naptár szerint február számított az utolsó hónapnak, mivel márciussal kezdődött az év). Ettől a szökőnap oda került, ahol eddig a szökőhónap kezdődött, méghozzá visszafele számolva (a rómaiak valamilyen oknál fogva visszafele számoltak), vagyis a most február 24-eként ismert nap elé tettek még egy napot. Ez „Mátyás ugrása” néven ismert nálunk. Így szökőévben február 24-én senki sem ünnepli a névnapját ez a szökőnap, a Mátyás és az öt követő névnapok egy nappal eltolódnak.

  Egyes országokban, hogy ne kelljen a napokat tologatni és felesleges számításokba bonyolódni, február 29-ét tekintik szökőnapnak. Az angolszász és kelta hagyományok szerint, ezen a napon a nők megkérhetik a férfiak kezét, és a kiszemeltek azt nem utasíthatják vissza.

  Ez érdekelni fogja