• Magyarországon
 • Országok
 • 7 napra
 • Vízhőmérséklet
 • Műholdképek
 • Térképes előrejelzés
 • Hírek
 • Informátorok
 • user-avatar
  Belépés

  Folyók és tavak, melyeket jobb messziről kerülni – képriport

  Összeállítottunk 5 vízlelőhelyet, legveszélyesebb folyókat és tavakat, melyeket jobb messziről kerülni.

  Folyók és tavak, melyeket jobb messziről kerülni – képriport

  Rio Tinto - A rozsdás folyó

  Spanyolország délnyugati részén található Rio Tinto folyó vidéke, amely arról híres, hogy már az őskor óta folytattak itt bányászati tevékenységet. Több kép ITT

  Citarum folyó – a világ legszennyezettebb folyója, Indonézia

  A világlegkoszosabb és legszennyezettebb folyója a jávai Citarum-folyó. Ennek oka, hogy körülbelül 9 millió ember háztartási szemete és 500 ipari üzem hulladéka kerül bele, miközben maga a folyó csak 300 kilométer hosszú. Szörnyű a folyó szennyezettsége, hihetetlen mennyiségű hulladékot engedtek bele. A vizéből pedig több millióan isznak, vagy öntözik belőle a rizsföldeket.

  Kivu-tó, Afrika

  A Kivu-tó borzalmas hírnevet nyert azzal, hogy az 1994-es ruandai népirtás sok áldozatát a tóba dobták. Aa Kivu-tó 300 méteres mélységben mintegy 55 milliárd köbméter oldott metángázt tartalmaz, és egyike a három ismert „robbanó tónak”, amelyekben előfordulnak a limnikus kitörések. A Kivu-tó geológiai történeti elemzése azt mutatja, hogy a tóban ezer évenként az élővilág nagyrészt elpusztul. A Kivu-tóban nagy mennyiségű a metán és a szén-dioxid. A Kivu-tó kitörése katasztrofális lehetne, hiszen eltörpülnének mellette a Nyos-tó feljegyzett kitörései, ráadásul a Kivu medencéjében kétmillió ember él.

  A Karacsáj-tó, Oroszország

  A Karacsáj-tó a Déli-Urál hegyei között elhelyezkedő kis kiterjedésű tó. 1951-től a környéken üzemelő, radioaktív anyagokat feldolgozó Majak-vegyikombinátból nagy mennyiségű radioaktív hulladékot engedtek a tóba. Az 1960-as években kezdődött a tó kiszáradása. Területe az 1951-es 0,5 km²-ről 0,15 km²-re (1993-ban mért adat) zsugorodott. 1968-ban a tó környékének aszályos időjárása miatt a szél a kiszáradt tómederből a radioaktív port széthordta, több milliónyi embert 185 petabecquerel sugárzásnak kitéve.

  Jákob kútja, USA

  Wimberely közelében található Jacob’s Well (Jákob kútja) egy 4 méter átmérőjű, 10 méter mély természetes karsztforrás. A felette húzódó sekély, tiszta víz gazán különlegessé teszi, hiszen így teljesen látni lehet, ahogy az óriási lyuk megnyitja a földet. Jákob kútjal az Egyesült Államok egyik legnagyobb legterjedelmesebb vízalatti barlangrendszerének bejárata.

  Korábbi bejegyzés: A világ 10 legveszélyesebb vulkánja

  Ha tetszett a cikk ajánlja ismerőseinek!

  Ez érdekelni fogja