When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.
 • Magyarországon
 • Országok
 • 7 napra
 • Vízhőmérséklet
 • Műholdképek
 • Térképes előrejelzés
 • Hírek
 • Informátorok
 • user-avatar
  Belépés

  GPS-jeladóval követik a gemenci fekete gólyák útját

  GPS-jeladó segítségével követnek két gemenci fekete gólyát madártani szakemberek, a műholdas nyomkövetőről érkező adatok az eddigieknél pontosabb információkat nyújtanak majd a gólyák vándorlási útvonaláról és a rájuk leselkedő veszélyekről - közölte szerdán a gemenci erdőgazdaság az MTI-vel.

  GPS-jeladóval követik a gemenci fekete gólyák útját

  A programot kezdeményező és finanszírozó Gemenc Zrt. a Duna-Dráva Nemzeti Parkkal, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel, illetve a Bajai Ifjúsági Természetvédelmi Egyesülettel közösen végzi a megfigyelést. Az adatokat Kalocsa Béla, a madártani egyesület feketególya-védelmi programkoordinátorának vezetésével dolgozzák fel.
  A szakemberek egy Jenőnek elnevezett hímre és egy Beának hívott tojóra szereltek GPS-jeladót; a Vén-Duna partján fészkelt Jenő néhány napja indult útnak, Bea már augusztus közepén elhagyta a pörbölyi erdőben lévő fészkét.
  A nyomkövetőnek köszönhetően már lehet tudni, hogy Jenő a horvátországi Kopácsi-réten tartózkodik. A tojó útjának első napján 272 kilométert tett meg, az éjszakát Szerbiában, Bozevac mellett töltötte, majd másnap hajnalban tovább repült Kelet felé, a 70 kilométerre fekvő Crnajka közelébe. Innen augusztus 23-án indult tovább. Augusztus 24-én a szerb-román-bolgár határtól indulva 264 kilométert tett meg a bulgáriai Pistigovóig, 25-én Plovdiv mellett éjszakázott, és azóta is a környékbeli rizsföldeken vadászva készül az út folytatására.
  A nemzetközi gyakorlatot követve a felnőtt madarakat a fészkükön hálóval fogták be akkor, amikor a tollazatukat váltó fiókáknak élelmet vittek. A körülbelül 20 grammos jeladót úgy rögzítették a gólyák hátára, hogy az a mozgásukban ne korlátozza őket. A jeladó a GPS-helymeghatározó által megadott földrajzi koordinátákat SMS-üzenetben küldi el a magyar kutatóknak; az adatok bármikor letölthetőek, és a madarak által megtett út térképen is megjeleníthető.

  Korábbi bejegyzésünk: Tízezer méhet láttak el nyomkövető szenzorokkal egy globális kutatási programban

  A nyomkövető rendszer egy GSM-modulnak köszönhetően SMS-üzenetekkel is képes kommunikálni, így a szakembereknek lehetőségük van alapvető beállításokat, például az adatküldés gyakoriságát megváltoztatni. Ha a GSM-jel gyenge, a rendszer tárolja az adatokat, és akkor küldi tovább, amikor a madár megfelelő lefedettségű területre ér.
  A Gemenc Zrt. szerint a műholdas nyomkövetéssel az erdőgazdaság és a természetvédelmi szervezetek olyan helyeken is figyelemmel tudják kísérni a madarak útját, ahol terepen nem lehet őket megfigyelni. Az útvonal kirajzolódásával feltérképezhetők a vonulás során a gólyákra leselkedő veszélyek, és pontos információkat kaphatnak a kutatók arról is, hogy a gólyák nappal, vagy éjjel repülnek, mennyi időt töltenek mozgással, és mekkora utat tesznek meg naponta, megszakítják-e hosszabb-rövidebb időre útjukat, valamint arról, hogy hol telelnek.
  Magyarországon mintegy 380-420 pár fekete gólya fészkel, közülük mintegy 40 pár a Gemencben. Az itteni populáció a világ legnagyobb sűrűségű feketególya-állománya.
  Az Gemenc Zrt. erdőgazdálkodási és természetvédelmi munkájában jelentős gyakorlati segítséget nyújt majd a két fekete gólya GPS-es megfigyelése - írták.
  A nyomkövető programot korábban a már megelőzte egy feketególya-pár megfigyelése, amit a gemenci erdő keselyűsi részén webkamerával végeztek; a fokozottan védett faj egyedeinek életét a nagyközönség a Gemenc Zrt. honlapján is figyelemmel követhette.

  MTI

  Korábbi hasonló bejegyzés: Hattyúrobotokat hoztak létre - VIDEÓ