• Magyarországon
 • Országok
 • 7 napra
 • Vízhőmérséklet
 • Műholdképek
 • Térképes előrejelzés
 • Hírek
 • Informátorok
 • user-avatar
  Belépés

  2015. augusztus 20-ai programok: Budapest

  2015. augusztus 20-ai programok Budapesten, összeállítás.

   

  2015. augusztus 20-ai programok: Budapest

  8.30-9.30 Magyarország lobogójának felvonása után Hende Csaba honvédelmi miniszter köszöntője
                  és a honvédtisztek avatása a Kossuth téren
                  Ünnepi beszédet mond Áder János köztársasági elnök

  A Magyar Honvédség legkiemelkedőbb és leglátványosabb eseménye a honvédtisztek avatása. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem újonnan végzett honvédtiszt-jelöltjei az állami vezetők, a szülők, a hozzátartozók és az egész ország nyilvánossága előtt teszik le a tiszti esküt. A Magyar Honvédség történetében a tisztavatás mindig kiemelkedő jelentőségűnek számított. A tisztavatás megvalósítási formái és a végrehajtás helyszínei változtak a történelem során, de a ceremónia ünnepélyessége változatlan maradt. 

  10.00-18.00 Parlamenti nyílt nap

  Délelőtt 10 órától délután 6 óráig idén is lesz parlamenti nyílt nap. Ennek keretében egész nap ingyenesen lesz látogatható az Országház, és bárki megtekintheti a Szent Koronát. Az érdeklődők 10.00 és 17.00 óra között tekinthetik meg a díszlépcsőházat, a kupolacsarnokot, és a Szent Koronát. A belépés mindenki számára ingyenes, előzetes regisztrációra nincs szükség. A nagy érdeklődésre való tekintettel sorban állás várható. A rendezvény alatt - 10.00-től 17.00 óráig - a megszokott rendben vezetett Országház-látogató csoportok is indulnak a Látogatóközpontból.

  10.00-20.00 Magyar Ízek Utcája a Lánchíd utcától az Ybl Miklós térig

  Magyarország tortájának, cukormentes tortájának és a Honvédség tortájának felszelésével kezdődnek a programok augusztus 20-án a Magyar Ízek Utcájában Budapesten. A Magyar Ízek Utcájában - a Clark Ádám tér és a Döbrentei tér közötti szakaszon - idén három gyümölcs kap kiemelt szerepet három évszakot megjelenítve: az eper, a barack és a szilva. A látogatók többek között csimbókos levest, paradicsommal készített kukoricakását, szilvalekváros csavartfánkot, barackos süteményeket és sparhelten sült lepényeket kóstolhatnak a Szent István-napi tönkölyös kenyér, az ország tortája címet viselő Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta, a honvédségi Tessedik mézes körtetorta és a cukormentes Barackos buboréktorta mellett. A kínálatban emellett lekvárok, gyümölcslevek, sajtok és kézműves italok is szerepelnek. Az Ybl Miklós téren, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sátraiban a látogatók ingyenes vércukorszint-mérésen és tanácsadáson vehetnek részt.

  10.00-20.00 Mesterségek Ünnepe a Budai Várban

  A Mesterségek Ünnepe nyitvatartási ideje: 10.00 - 23.00. A vásár 10.00 és 21.00 között van nyitva, este 11 óráig a színpadi programokat és a gasztronómiát élvezhetik. A rendezvényre családi jegy és négynapos jegy is vásárolható. Gyermekek 4-14 éves korig és nyugdíjasok kedvezményes jeggyel látogathatják a rendezvényt. 

  10.00-21.00 Családi Programok és koncertek a Várkert Bazárnál
                      10.00 Magyarország tortájának felvágása
                      11.00 Kolompos Zenekar
                      13.00 Gyerekprogram a Buborék Együttessel
                      16.30 Hot Jazz Band
                      18.00 Irie Maffia
                      19.30 Csík Zenekar

  14.30 Aratómenet a Szent György tértől és kenyéráldás a Szent István szobornál

  A helyszínre aratómenet indul 14 óra 30 perckor a Szent György térről (Budapest 1014, Budai Vár).

  Kenyéráldás

  Az augusztus 20-ai ünnep kihagyhatatlan része a kenyéráldás. Az aratás után hagyományosan Szent István-napra sütötték az új búzából készült első kenyeret. Az ünnep jelképe a nemzeti színű szalaggal átkötött kenyér.

  17.00 Ünnepi szentmise és Szent Jobb körmenet a Bazilikánál

  A Szent Jobb, mint országalapító első királyunk csodásan épségben maradt jobb kezének ereklyéje már az István király halálát követő években köztiszteletnek örvendett, azóta pedig a magyar nemzet egyik legjelentősebb és legjellegzetesebb szimbólumává vált.

  Az ünnepi szentmisén szentbeszédet mond és a Szent Jobb körmenetet vezeti Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-Budapesti érsek. 

  21.00-21.30 Ünnepi tűzijáték

  •  Helyszín: Budapest, Duna-part a Lánchíd és a Szabadság híd között
  •  Időpont: 2015. augusztus 20., 21.00-21.30

  Az augusztus 20-ai fővárosi rendezvénysorozat elmaradhatatlan eleme a sok százezer érdeklődőt méltán vonzó esti tűzijáték.

  Az ünnepi fényjáték a hagyományokhoz híven este 21 órakor kezdődik, elsődleges látványterülete azonban ezúttal a Duna-part pesti oldalán a Garibaldi utca és a Bálna Budapest Központ közé eső terület ( Id. Antall József rkp., Jane Haining rkp., Pesti alsó rkp., Salkaházi Sára rkp.), míg a budai oldalon a Battyhány tér és a Szent Gellért tér közötti terület ( Sztehlo Gábor rkp., Friedrich Born rkp., Raoul Wallenberg rkp.).

  A hagyományosnak mondható kilövési helyszínek - a Lánchíd és a Duna - idén kiegészülnek a Szabadság híddal és a Gellért-heggyel. A látványtervek alapján elmondható, hogy a Dunáról kilőtt elemeket keretbe foglalja Budapest két legimpozánsabb és legpatinásabb hídja, amelyek egyébként aktív szereplői lesznek a tűzijátéknak. A vizuális élmény fokozásaként a látványt megkoronázza a Gellért-hegy, amelyről nagyméretű és változatos alakzatokat kibontó bombákat lőnek fel.

  Szintén újdonság, hogy a dunai kilövési pontokat saját erőforrásainak felhasználásával a Magyar Honvédség biztosítja, ugyanis a Dunán ezúttal nem uszályok, hanem katonai pontonok biztosítják majd a pirotechnikai anyagok kilövésének stabil alapját. Az úgynevezett folyami hídkompokat a MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred katonái biztosítják, a rögzítésben pedig a MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred vesz részt.

  A műsor látványos nyitánnyal indul, majd a magyar történelem elevenedik meg hét felvonásban, amelyet versekkel vezetnek majd fel. A zenei aláfestést a Petőfi rádió zenei vezetője, Borcsik Attila állította össze. a tűzijátékhoz több mint 3 ezer bombát, csaknem 1400 római gyertyát használnak fel. A tízezernél is több effektet ötezer elektromos izzógyújtó aktiválja. Mindezekhez egy hét alatt 7 tonna pirotechnikai eszközt és 30 kilométer elektromos kábelt telepítenek.

   

  Forrás: zene.hu

   

  Ez érdekelni fogja