• Magyarországon
 • Országok
 • 7 napra
 • Vízhőmérséklet
 • Műholdképek
 • Térképes előrejelzés
 • Hírek
 • Informátorok
 • user-avatar
  Belépés

  Tartós árvíz lesz a következő hetekben

  Tartós árvizekre lehet a következő napokban és hetekben számítani, ezek az állami védvonalak és árvízvédelmi töltések között vonulnak majd le - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) kedden az MTI-vel. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint számos folyón a legmagasabb fokozatú árvízvédelmi készültség van érvényben, és változatlanul hatalmas területeket borít belvíz. 

  Tartós árvíz lesz a következő hetekben

  Az OVF kiemelte, hogy a mentesített területek önkormányzatainak is át kell tekinteniük vízkár-elhárítási terveiket, és meg kell határozniuk az ilyen magasságú árhullám levonulásakor szükséges intézkedéseket.

  Utaltak arra, hogy a védvonalak állapotát, azok biztonságát a vízügyi szolgálat felügyeli, amely megszervezte az ehhez szükséges erőforrásokat.

  A vízügyi főigazgatóság közölte: a települési vízkár-elhárítási tervekben foglaltak ellenőrzését az önkormányzatok el tudják végezni, ahol pedig nem rendelkeznek ilyen tervvel, szükségesnek tartják, hogy a korábbi árvizek tapasztalatai alapján tekintsék át: milyen intézkedések válhatnak szükségessé, és ennek megfelelően készítsenek intézkedési tervet. Az elkészített intézkedési terveket célszerű felülvizsgáltatni a vízügyi szakértőkkel. Hozzátették, a Magyarországon levonuló árhullámok levezetése akkor lesz hatékony, ha az állami védvonalakon és a mentesített, illetve nyílt ártereken jelen lévő szervezetek párhuzamosan, egymás munkáját kiegészítve készülnek fel saját védekezési feladataikra.

  Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel kedden azt közölte: bár a száraz és némileg naposabb időjárás néhol javított a helyzeten, változatlanul hatalmas területek állnak belvíz alatt az országban, összességében mintegy 216 ezer hektár, számos folyón pedig a legmagasabb fokozatú az árvízvédelmi készültség.

  Továbbra is harmadfokú készültség van érvényben a Berettyón, a Hortobágy-Berettyón, a Hármas-Körösön, a Kettős-Körösön, a Sebes-Körösön, a Fekete-Körösön és a Fehér-Körösön.

  A Tisza-tó melletti védvonalakon kedd reggel másodfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget. Bár a Tisza Szolnoknál árad, itt még mindig csak elsőfokú a védelmi készültség, a hétfő estére előre jelzett másodfokú védekezést várhatóan kedden rendelik el.

  Apad a Rába és a Marcal Győr-Moson-Sopron megyénél is, utóbbin várhatóan még kedden meg lehet szüntetni az árvízvédelmi készültséget.

  Harmadfokú belvízvédelmi készültség van a Hortobágy-Berettyó mentén a kisújszállási, a karcagi és a mezőtúri szakaszon, illetve Fegyverneknél, továbbá a Fejér megyei Kulcson.

  MTI 

  Ez érdekelni fogja