• Magyarországon
 • Országok
 • 7 napra
 • Vízhőmérséklet
 • Műholdképek
 • Térképes előrejelzés
 • Hírek
 • Informátorok
 • user-avatar
  Belépés

  Másodfokúra növelték a készültséget Tiszafüred és Rakamaz között

  Másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Tisza bal partján, Tiszafüred és Rakamaz között hétfőn a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) - közölte Bara Sándor védelemvezető az MTI-vel. 

  Másodfokúra növelték a készültséget Tiszafüred és Rakamaz között

  Tokajnál hétfő reggel 745 centiméter magas vízállást mértek, a Tisza tovább árad - fűzte hozzá az igazgató.
      A Hortobágy-Berettyó további tehermentesítésére Ágotánál hét darab mobilszivattyút építettek ki, azok másodpercenként 3,5 köbméter vizet emelnek át a nagyiváni tározóba - mondta Bara Sándor hozzátéve, hogy a Hortobágy-Berettyón továbbra is a legmagasabb, harmadfokú a készültség.
      Borznál 402 centiméter a folyó vízállás, ez 36 centiméterrel marad el az eddig mért legnagyobb vízállástól. A gyulai, a szolnoki és a debreceni vízügyi igazgatóság továbbra is korlátozza a belvíz-beemelést a vízfolyásba. 
      A Berettyó torkolati szakaszán ugyancsak harmadfokú a készültség: Szeghalomnál hétfő reggel 577 centiméter volt a vízállás, egy nap alatt 30 centiméterrel nőtt, az áradás pedig folytatódik. A folyó felső szakasza apad. Pocsajnál a reggel mért vízszint 452 centiméter volt, maradt a másodfokú védelmi szint - ismertette a részleteket. 
      Bara Sándor elmondta azt is, hogy térségükben 35 850 hektár föld áll víz alatt, vasárnap óta mindössze 100 hektárral nőtt az elöntött terület nagysága a TIVIZIG működési területén.
      Az igazgatóság mind a 12 belvízvédelmi szakaszon védekezik: a legmagasabb, harmadfokú készültség van érvényben a Berettyó-alsó, a Tiszai-alsó, a Kösely-alsó, illetve a Hamvas-Sárréti belvízvédelmi szakaszokon, másodfokú a készültség a Tiszai-felső és a Tiszai-középső szakaszokon, a Berettyó-felső, a Kadarcs-Karácsonyfoki, az Alsó-nyírvíz-Kati-éri, a Kösely-felső, illetve a Kállói és az Alsó-nyírvíz-Nagy-éri belvízvédelmi szakaszokon. 
      Az igazgatóság 23 szivattyútelepet üzemeltet: egy nap alatt csaknem négymillió köbméter vízmennyiséget emelnek át a befogadó folyókba, csatornákba - tájékoztatott a védelemvezető.

  MTI

  Ez érdekelni fogja