When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.
 • Magyarországon
 • Országok
 • 7 napra
 • Vízhőmérséklet
 • Műholdképek
 • Térképes előrejelzés
 • Hírek
 • Informátorok
 • user-avatar
  Belépés

  Másodfokúra növelték a készültséget Tiszafüred és Rakamaz között

  Másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Tisza bal partján, Tiszafüred és Rakamaz között hétfőn a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) - közölte Bara Sándor védelemvezető az MTI-vel. 

  Másodfokúra növelték a készültséget Tiszafüred és Rakamaz között

  Tokajnál hétfő reggel 745 centiméter magas vízállást mértek, a Tisza tovább árad - fűzte hozzá az igazgató.
      A Hortobágy-Berettyó további tehermentesítésére Ágotánál hét darab mobilszivattyút építettek ki, azok másodpercenként 3,5 köbméter vizet emelnek át a nagyiváni tározóba - mondta Bara Sándor hozzátéve, hogy a Hortobágy-Berettyón továbbra is a legmagasabb, harmadfokú a készültség.
      Borznál 402 centiméter a folyó vízállás, ez 36 centiméterrel marad el az eddig mért legnagyobb vízállástól. A gyulai, a szolnoki és a debreceni vízügyi igazgatóság továbbra is korlátozza a belvíz-beemelést a vízfolyásba. 
      A Berettyó torkolati szakaszán ugyancsak harmadfokú a készültség: Szeghalomnál hétfő reggel 577 centiméter volt a vízállás, egy nap alatt 30 centiméterrel nőtt, az áradás pedig folytatódik. A folyó felső szakasza apad. Pocsajnál a reggel mért vízszint 452 centiméter volt, maradt a másodfokú védelmi szint - ismertette a részleteket. 
      Bara Sándor elmondta azt is, hogy térségükben 35 850 hektár föld áll víz alatt, vasárnap óta mindössze 100 hektárral nőtt az elöntött terület nagysága a TIVIZIG működési területén.
      Az igazgatóság mind a 12 belvízvédelmi szakaszon védekezik: a legmagasabb, harmadfokú készültség van érvényben a Berettyó-alsó, a Tiszai-alsó, a Kösely-alsó, illetve a Hamvas-Sárréti belvízvédelmi szakaszokon, másodfokú a készültség a Tiszai-felső és a Tiszai-középső szakaszokon, a Berettyó-felső, a Kadarcs-Karácsonyfoki, az Alsó-nyírvíz-Kati-éri, a Kösely-felső, illetve a Kállói és az Alsó-nyírvíz-Nagy-éri belvízvédelmi szakaszokon. 
      Az igazgatóság 23 szivattyútelepet üzemeltet: egy nap alatt csaknem négymillió köbméter vízmennyiséget emelnek át a befogadó folyókba, csatornákba - tájékoztatott a védelemvezető.

  MTI

  Ez érdekelni fogja