• Magyarországon
 • Országok
 • 7 napra
 • Vízhőmérséklet
 • Műholdképek
 • Térképes előrejelzés
 • Hírek
 • Informátorok
 • user-avatar
  Belépés

  1529 kilométeren folyik árvízi védekezés

  Mindenütt rendelkezésre áll az ár- és belvízi védekezéshez szükséges szakértelem, illetve megvannak a munkához elengedhetetlen speciális eszközök - közölte Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője pénteken Szegeden. 

  1529 kilométeren folyik árvízi védekezés

  A magyarországi folyók mentén jelenleg 1529 kilométeren folyik árvízi védekezés, ebből 523 kilométer hosszan - a Berettyón, a Hortobágy-Berettyón, a Körösökön, a Krasznán, a Taktán, a Zalán - harmadfokú készültség mellett - mondta az altábornagy az ár- és belvízi felkészüléssel kapcsolatos szegedi értekezletet követő sajtótájékoztatón.

  Az elmúlt két napban mintegy 15 ezer hektárral, 173 ezerre nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága. Tizenöt megye 85 településén védekeznek a belvíz ellen. Az elmúlt napokban 11 embert kellett kitelepíteni a belvíz okozta károk miatt - tudatta a főigazgató.

  Kozák Péter, az Alsó-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság (Ativizig) vezetője elmondta, a Tisza szegedi szakaszának vízgyűjtőjén márciusban a sokéves átlag négyszeresének megfelelő csapadék hullott. A hóban tárolt víz mennyisége a Tisza esetében 40, a Maros esetében 30 százalékkal haladja meg az átlagot.

  A Hármas-Körös öcsöd-kunszentmártoni szakaszán másod-, a folyó alsóbb szakaszán, illetve a Tiszán, a mindszenti vízmércéhez tartozó szakaszon első fokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A folyók fölsőbb szakaszáról érkező árhullámok miatt azonban várhatóan még pénteken harmadfokra kell emelni a készültségi fokozatot a Körös bal partján - közölte.

  A további vízszintemelkedés miatt a hétvégén vagy a jövő hét elején Szegeden is el kell rendelni az első fokú árvízvédelmi készültséget - tette hozzá.

  Az Ativizighez tartozó belvízvédelmi szakaszok közül kettőn másod-, haton első fokú készültség van érvényben. Az igazgatóság harminc üzemelő szivattyútelepe közül huszonhat éjjel-nappal működik, csütörtökön összesen 4,8 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba. Csongrád megyében Újszentivánon, Mindszenten és Székkutason másod-, hat településen első fokú a készültség. A belvízzel borított területek nagysága a megyében 28 500 hektár.
  MTI 

  Ez érdekelni fogja