• Magyarországon
 • Országok
 • 7 napra
 • Vízhőmérséklet
 • Műholdképek
 • Térképes előrejelzés
 • Hírek
 • Informátorok
 • user-avatar
  Belépés

  Pszichológiai központ és savas eső a meteorit becsapódása után

  A cseljabinszki meteorit nem csak sérülteket, beomlott épületeket, ablakszilánk-hegyeket hagyott maga után. Nagyon úgy néz ki, hogy savas eső is hullt a környéken, miután becsapódott a sok tonnás égi törmelék az oroszországi Urál-hegység déli vidékén, pénteken. 

  Pszichológiai központ és savas eső a meteorit becsapódása után

  A veszélyes csapadékról az uráli Znak.com internetes oldal tudósít, mégpedig a helyiek elbeszélésére hivatkozva. Eszerint Csuriló faluban savas eső esett nem sokkal a meteor becsapódása után, legalábbis erre következtettek az ottaniak, látva, hogy az eső szétmarta a festéket a szabadban parkoló autókon. Erről a cseljabinszki operatív stábnak hivatalos információja nincs. Arról viszont hivatalosan tájékoztat a város polgármesteri hivatalának honlapja, hogy pszichológiai központ nyílik vasárnap az égi csapás áldozatainak támogatására. Sokan ugyanis képtelenek feldolgozni a sokkot, amit az iszonyú erejű robbanás okozott. Ez nem is csoda, hiszen a hatás tényleg megdöbbentő volt: tudósok szerint a meteor becsapódásakor annyi energia szabadult fel, amennyi húsz atombomba felrobbanásakor. De Cseljabinszk kormánya nem csak lelki, hanem szociális segélyt is ígér a több mint ezer sérültnek. Illetve azt, hogy a mintegy 170 ezer négyzetméternyi betört ablaküveget pár nap alatt pótolja. Közben a kormányzó „kacsának" minősítette a hírt, miszerint a lakosok maguk is megrongálják nyílászáróikat, hogy újakat kaphassanak.Oroszország elnöke, Vlagyimir Putyin is megszólalt: utasítást adott az illetékes szerveknek, hogy haladéktalanul nyújtsanak segítséget a cseljabinszki körzet helyreállításában. Az amerikai Colorado Egyetem pedig légi felvételekkel járul hozzá a történtek elemzéséhez. Amerikai katonai műholdak ugyanis regisztrálták a meteor becsapódását, így sok mindenre fény derülhet, amit a földi vizsgálatok nem tudnak tisztázni.

  De addig is, amíg kiderül, hogy mi is történt pontosan az Urál-hegység fölött pénteken, a tudósok a helyes szóhasználatra figyelmeztetnek. A meteor maga a hullócsillag, tehát az űrben repülő izzó törmelék, amiből akkor lesz meteorit, ha becsapódik a Földbe.

  Forrás: kurir.hu 

  Ez érdekelni fogja