• Magyarországon
 • Országok
 • 7 napra
 • Vízhőmérséklet
 • Műholdképek
 • Térképes előrejelzés
 • Hírek
 • Informátorok
 • user-avatar
  Belépés

  A tavalyi a tíz legforróbb év között volt globális szinten

  A tavalyi a tíz legforróbb év között volt globális szinten az átlaghőmérsékletet tekintve - közölte két, a klímafolyamatokat nyomon követő amerikai ügynökség. 

  A tavalyi a tíz legforróbb év között volt globális szinten

  Az űrhajózási hivatal (NASA) tudósai szerint 2012 a kilencedik legmelegebb év volt 1885 óta, amikor rögzíteni kezdték a meteorológiai adatokat. Az Országos Óceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) szakemberei a tizedik helyre tették a tavalyi évet a "forrósági" listán. (A különbség részben abból adódik, hogy a két ügynökség mérőállomásai máshol helyezkednek el a világ különböző térségeiben.)

  James Hansen, a NASA Goddard Űrkutatási Intézetének az igazgatója az elemzések keddi nyilvánosságra hozatala alkalmából tartott sajtóértekezleten közölte, hogy összességében az 2012-es szárazföldi és vízfelszíni globális hőmérséklet 0,56 Celsius-fokkal haladta meg az 1951-1980-as időszak átlagát. A növekedés elegendő volt ahhoz, hogy még szélsőségesebb forrósági rekordokat hozzon az elmúlt év - tette hozzá.

  A NOAA adatai szerint a világ legtöbb részében - köztük Észak- és Dél-Amerikában, Európa és Afrika zömében, valamint Ázsia északkeleti, nyugati és déli régióiban - a hőmérséklet meghaladta az átlagot az év egészében. A tudósok kimutatták azt is, hogy 2012 a 36-ik volt azoknak az egymást követő években a sorában, amelyek rendre melegebbnek bizonyultak a XX. századi átlagnál.

  A két ügynökség felmérte a jégtakarók változását is az Északi-, illetve a Déli-sarkon. Tudósaik arra a megállapításra jutottak, hogy az északi-sarki jégtakaró kiterjedése még sosem volt olyan kicsi, mint 2012-ben: mintegy 760 ezer négyzetkilométerrel zsugorodott az előző, 2007-es negatív csúcshoz képest is. Ezzel szemben a déli-sarki jégpáncél mérete átlag fölötti volt az év legnagyobb részében.

  A NOAA alig egy hete tette közzé jelentését az Egyesült Államok egybefüggő - Hawaiit és Alaszkát nem tartalmazó - szárazföldi területének tavalyi átlaghőmérsékletéről, megállapítva, hogy 2012 volt a legforróbb év a meteorológiai feljegyzések kezdete óta. A Kanadától délre fekvő törzsterületet alkotó 48 szövetségi államban 12,94 Celsius-fokot - 55,3 Fahrenheit - tett ki tavaly az átlaghőmérséklet. Az összesített mutató 1,83 Celsius-fokkal haladta meg a XX. századi átlagot, és drasztikusan - 0,55 Celsius-fokkal - felülmúlta az eddig rekordernek számító 1998-as év átlaghőmérsékletét is.
  MTI 

  Ez érdekelni fogja