• Magyarországon
 • Országok
 • 7 napra
 • Vízhőmérséklet
 • Műholdképek
 • Térképes előrejelzés
 • Hírek
 • Informátorok
 • user-avatar
  Belépés

  Az allergiások rémálma csak ezután jön

  2012-t sokan az allergiások rémálmaként jellemezték, mert szokatlanul meleg volt az időjárás, és elhúzódtak az évszakok. De aki azt gondolta, sose szenvedett még így életében, csak várjon 2040-ig.

  Az allergiások rémálma csak ezután jön

   

  Leonard Bielory allergológus az Amerikai Allergia, Asztma, Immunológia Szakkollégium (ACAAI) éves tudományos ülésén tárta fel, hogy 2040-re több mint kétszerese lehet a pollenszám a mostaninak. - A klímaváltozás a polllenkibocsátás növekedéséhez vezet majd a közeljövőben a világ különböző részein. A gazdasági gyarapodás, a globális környezeti fenntarthatóság, a hőmérséklet és az emberi tevékenységből származó változások (például a fokozott szén-dioxid-kibocsátás) mind felelősek a jelenségért, ami a jövőben is megmarad majd - mondta el Bielory.
  2000-ben a pollenszám átlaga 8455 volt, mely 2040-re 21 735 körül alakul majd. 2100-ig 20 éves időintervallumokra adják meg a becsléseket, melyekhez számításba vesznek különféle klimatikus tényezőket, például az időjárás mintázatait, a csapadék és a hőmérséklet változásait. A Rutgers Egyetemen elvégzett kutatás elemzi a különféle, jövőbeli állapotokat modellező klímakamrákban nevelt allergén növényeket. Bár az allergiát okozó virágpor mennyisége progresszíven emelkedik majd, a szezon is korábban indul majd minden évben.

  - 2000-ben április 14-én kezdődött az allergiások szenvedése, csúcspontját pedig május 1-jén érte el. 2040-ben a becslések április 8-át jelölték meg indulópontnak. Ha az allergiások már most megkezdik a hosszú időre szóló kezeléseket, mint amilyen az immunterápia, akkor megszabadulhatnak kínjaiktól még jóval 2040 előtt - tette hozzá Dr. Bielory.

  Ugyanezen kutatók korábban már kimutatták, hogy Texastól a kanadai határig az ország egy részén az elmúlt 25 évben emelkedett a parlagfű mennyisége. Az ACAAI allergológusai javasolják, hogy a betegek kezdjék el a kezelést recept nélkül, vagy receptre kapható gyógyszerekkel a tünetek szokásos megjelenése előtt legalább két héttel. Bár az allergia gyógyíthatatlan, az immunterápia az egyetlen, ami megelőzheti az állapotromlást, ez pedig 41 százalékos megtakarítást is jelenthet a társadalombiztosítás számára - adta hírül a MediPress.

  Az ACAAI javaslata az allergiások számára: mindenki vizsgáltassa ki, mi váltja ki nála a tüneteket. Lehet, hogy a már ismert pollenen kívül más is szerepet kaphat a kialakulásukban. A szezonális allergiával küzdők több mint kétharmada egész évben tapasztal valamilyen kellemetlenséget. Allergológus segítségével meg kell próbálni kikerülni az allergéneket: figyelemmel kell kísérni a legtöbb médiában fellelhető pollenjelentéseket. A nyílászárókat érdemes csukva tartani otthon és az autóban. Déltől estig jobb otthon tartózkodni. Az utcáról hazaérve legjobb lezuhanyozni, hajat mosni és átöltözni. A megfelelő szűrős maszk is sokat segíthet.

  Forrás: Ötvenentúl.hu

   

  Ez érdekelni fogja