• Magyarországon
 • Országok
 • 7 napra
 • Vízhőmérséklet
 • Műholdképek
 • Térképes előrejelzés
 • Hírek
 • Informátorok
 • user-avatar
  Belépés

  A Sandy hurrikán után újabb nagy csapás fenyeget a katasztrófa sújtotta zónában

  Újabb természeti csapás, ezúttal egy nor'easter névvel emlegetett lokális, hurrikánszerű vihar fenyegeti azokat a területeket, amelyek a legsúlyosabb károkat szenvedték el egy héttel ezelőtt, a Sandy poszttrópusi hurrikán átvonulásakor - közölte kedden az amerikai meteorológiai szolgálat.

  A Sandy hurrikán után újabb nagy csapás fenyeget a katasztrófa sújtotta zónában

  New York polgármestere, Michael Bloomberg elrendelte, hogy szerda déltől 24 órára zárják le a közparkokat és a metropolisz tengerpartjait. Bejelentette, hogy megpróbálják kiköltöztetni a legalacsonyabban fekvő területek lakosságát, igaz, az evakuálás ezúttal nem kötelező érvényű és nem érint majd akkora tömegeket, mint a Sandy idején.

  A nor'easter várhatóan óránként 80 kilométeres széllökésekkel, 25 milliméternyi csapadékkal és erős lehűléssel jár majd. A dagály szintje 1,4 méterrel emelkedik meg. A szakemberek azzal számolnak, hogy a felázott talaj miatt fák és villanyoszlopok fognak majd kidőlni.

  Kedden, nyolc nappal a szupervihar után, még mindig csaknem 900 ezer fogyasztó volt elvágva az áramellátástól és fennakadások voltak az üzemanyag-ellátásban is. Sok benzinkútnál csak készpénzzel lehetett fizetni.

  A nehézségek ellenére a választópolgárok nagy tömegben jelentek meg a szavazóhelyiségeknél. New Yorkban a voksolni akaróknak több helyen két-két és fél órát kellett várakozniuk. Konzervatív lapok és politikusok - köztük Rudy Giuliani volt New York-i polgármester - élesen bírálták Barack Obama elnököt amiatt, hogy a rászorulókon való gondoskodás helyett a kampányolással foglalkozik.

  Az elnököt kritizálók szerint a Sandy valójában egy "északi Katrina" volt - ezzel a New Orleansban 2005-ben pusztító hurrikánra utaltak - amelynek valós dimenzióit a média részrehajlása miatt csak a választások után ismerheti meg a közvélemény. A többség egyébként pozitívan ítéli meg az elnöknek a katasztrófa-elhárítás irányításában játszott szerepét, ami visszahozta a sírból újraválasztásának esélyét.

  A Fox News helyszíni beszámolója szerint a katasztrófa sújtotta övezetben a lakosságnak nemcsak a viharkárokat, de fosztogatók és más bűnözők garázdálkodását is el kell szenvednie. Az autók tankjából leszívják a benzint, csalók segélymunkásoknak és szerelőknek adják ki magukat, és a károsultak megmaradt vagyontárgyait tolvajok fosztogatják.

  New York Brooklyn városrészének Coney Island negyedében kiraboltak egy gyógyszertárat, Queensben pedig eddig 15 fosztogatót tartóztattak le. A hatóságokhoz több száz olyan bejelentés érkezett, amelyek szerint a benzinkutak, az élelmiszerüzletek és a műszaki áruházak üzemeltetői tisztességtelenül magas árakkal dolgoznak a viharkárok övezetében. MTI

  Ez érdekelni fogja