• Magyarországon
 • Országok
 • 7 napra
 • Vízhőmérséklet
 • Műholdképek
 • Térképes előrejelzés
 • Hírek
 • Informátorok
 • user-avatar
  Belépés

  Az időjárás hatása az egészségre

  A meteorológiai előrejelzésből sok esetben megmondható, ki hogyan fogja magát érezni az elkövetkező napokban. Most nemcsak arra gondolunk, hogy a reumásoknak hasogatnak az ízületei. Az időjárás többféle egészségi probléma okozója is lehet.

   

  Az időjárás hatása az egészségre

  Migrén és időváltozás

  A migrénre hajlamosaknál rohamot válthat ki a légnyomás esése, a páratartalom nagymértékű megnövekedése, valamint a gyors hőmérsékletesés is. Szakemberek azt ajánlják, hogy a migrénesek készítsenek feljegyzéseket az ok-okozati összefüggések regisztrálására, hogy a megelőzés miatt orvosukkal konzultálhassanak.

  A szélsőséges hőmérséklet növeli a szívbetegek kockázatát

  A szívbetegek nehezebben szabályozzák a testhőmérsékletüket. Ha hőségben erősen verítékeznek, kiszáradás jöhet létre, és ez kimerültséget és hőgutát okozhat.

  A másik véglet a tél, a szívgyógyászok elsősorban a hólapátolástól óvják a betegeket. Az időskor önmagában is fokozza a veszélyt hőség esetén, 65 év felett a szervezet hőszabályzó rendszere már nem működik kielégítően.

  A hideg, és a zivatarok asztmarohamokat válthatnak ki

  Az asztmának számtalan kiváltó oka lehet, újabban kiderült, hogy az időjárás is egy közülük. Hidegben például, ha gyorsan veszi valaki a levegőt, annak nincs ideje felmelegedni, így a lehűlt légutak duzzanatot, így asztmás rohamot okozhatnak.

  A legtöbb asztmás számára a pollen az első számú kiváltó ok, ám nekik nagy gondot okozhat a zivatar, a vihar is, mert ezek esetén a pollenek igen alacsonyan szállhatnak.

  A hideg és nedves időjárás ízületi merevséget okozhat

  Sok ízületi panaszokkal küszködő idős ember, ha teheti, melegebb tájakra költözik, annyira szenved. A betegek 80-90 százaléka megérzi a hideget. Aki nem változtathat lakóhelyet, az is tehet valamit a hideg beállta előtt, például többet mozog, tornázik, és ha eljön a zord idő, melegen tartja ízületeit, és ügyel a fájdalomcsillapításra is.

  Az allergiát a pollenek váltják ki vagy az időjárás is tehet róla?

  Általános jelenség, hogy tavasszal, amikor számtalan pollen kering a levegőben, az allergiások feltartóztathatatlanul tüsszögnek, könnyezik a szemük. Sajnos évről-évre nő a szezonális allergiával küszködők száma. Az antihisztamin-tartalmú készítmények rendszerint segítenek.

  Ám nagyon sokan vannak olyanok is, akik nem a polleneket, hanem magát az időjárást kárhoztatják panaszaikért. Az ún. nem-allergiás náthát a hőmérsékletben és a levegő páratartalmában bekövetkezett hirtelen változások is kiválthatják, az ilyen betegeknél az allergiatesztek negatívak.

  Mindkét nátha tünetei szinte pontosan megegyeznek, ám a kezelésük különbözik. A nem-allergiás eredetű nátha nem reagál az antihisztaminokra, így csak a sóoldatos öblítés, vagy más, az orrdugulást megszüntető kezelés járhat sikerrel. Fontos, hogy az orvos állapítsa meg a nátha eredetét, az öngyógyítás nem ajánlott.

  Forrás: informed.hu

  Ez érdekelni fogja