• Magyarországon
 • Országok
 • 7 napra
 • Vízhőmérséklet
 • Műholdképek
 • Térképes előrejelzés
 • Hírek
 • Informátorok
 • user-avatar
  Belépés

  Csúcsot döntött az április indonéziai földrengés, még több ilyen lehet

  Rekordot döntött az április 11-i földrengés, amely az Indonéziától délnyugatra eső területet rázta meg. A földmozgás ereje az indo-ausztráliai tektonikus lemez széttöredezésére utalhat - vélik amerikai kutatók, akik a Nature legújabb számában tették közzé tanulmányukat.

  Csúcsot döntött az április indonéziai földrengés, még több ilyen lehet

  Eredetileg a földrengés erejét 8,6-ra értékelték az esemény során keletkező törés fizikai méretét figyelembe vevő, úgynevezett momentum magnitúdó skálán, a legújabb elemzések azonban 8,7-re módosították a számításokat. Az Utahi Egyetem és a Kaliforniai Egyetem kutatói szerint ez azt jelenti, hogy a földrengés során 40 százalékkal több energia szabadult fel, mint eredetileg gondolták.

  A rengést a feltételezések szerint az okozta, hogy a Szumátrától délnyugatra lévő területen 2 perc 40 másodperc leforgása alatt legalább négy "repedés" keletkezett a tektonikus törésvonalon. Két órával később az elsőt egy 8,2-es erősségű, másik törésvonalból származó földrengés követte, mindkettő Indiától Ausztráliáig mindenütt érezhető volt.

  "Sohasem észleltünk ehhez hasonlatos típusú és méretű földrengést" - hangsúlyozta Thorne Lay, a Kaliforniai Egyetem professzora.

  A földrengés, amely az indo-ausztráliai tektonikus lemez középpontjában keletkezett, az amerikai tudósok szerint újabb bizonyítékot szolgáltat ahhoz az elmélethez, amely szerint a lemez széttöredezőben van. A folyamat a feltételezések szerint sok millió évvel ezelőtt kezdődött, a tektonikai lemezt széthúzó erőknek "köszönhetően": a nyugati része Ázsiába ütközött, amely megállította mozgását, míg a keleti Szumátra alá "csúszott".

  "Sok millió évbe beletelik, amíg az új lemezhatárok kialakulnak, és eközben több ezer hasonlóan nagy földrengésre kell számítani" - vélekedett Keith Koper, az Utahi Egyetem geofizikusa.

  A Nature legújabb számában megjelent egy másik tanulmány is, amely szerint az április 11-i eseményt követő hat napban világszerte több földrengést is regisztráltak, beleértve a 7-es magnitúdójút Mexikóban, a Kaliforniai-öbölben, valamint Indonéziában és Japánban.

  "Szerencsére a nagy földrengések mezőgazdasági területeket sújtottak, egyébként katasztrofális következményeik lehettek volna. Mindeddig azt mondtuk, hogy nem kell aggódni távoli nagy földrengések által kiváltott helyi kisebbek miatt. A mostani kutatás rávilágított arra, hogy az ilyen események ritkák ugyan, sok évtizedenként fordulhatnak elő, mégis valós veszélyt jelentenek" - emelte ki Roland Burgmann, a Kaliforniai Egyetem szeizmológusa.

  Forrás: mti/hvg.hu

   

  Ez érdekelni fogja