• Magyarországon
 • Országok
 • 7 napra
 • Vízhőmérséklet
 • Műholdképek
 • Térképes előrejelzés
 • Hírek
 • Informátorok
 • user-avatar
  Belépés

  Öt víztölcsér képződött egyidejűleg a tó felett (Videó)

  Óriási különlegességet kaptak lencsevégre Amerikában. Egy vihar öt nagyon ritka típusú forgószelet produkált a Michigan-tó felszíne felett.

  Öt víztölcsér képződött egyidejűleg a tó felett (Videó)

  Augusztus 18-án szombaton öt, egyszerre kialakuló víztölcsért filmezett le egy szemfüles fotós. Nem látott azonban mindent, ugyanis az amerikai meteorológiai szolgálat nemcsak megerősítette a kivételes jelenségről szóló híreket, hanem tetézte is: kiderült, azon a napon két különálló vihar összesen kilenc víztölcsért hozott létre aznap a Michigan-tónál. Egy helyi portál szerint az esetről kihajózó halászok értesítették a meteorológusokat  szombaton, nemsokkal déli tizenkét óra előtt.
  A forgószelek 38 kilométerre a Michigan-tónál fekvő South Haven-i világítótoronytól voltak láthatók. A ritka jelenségről egy meteorológus William Moreno azt nyilatkozta, aznap minden időjárási körülmény adott volt a 22 °C-os tó körzetében az ehhez hasonló látványosságokoz. Szerinte a víztölcsér egy egyébként gyenge kategóriájú viharnak volt köszönhető.

  Amerikában a jelenleg használt besorolás alapján 105km/h-s szél felett beszélünk forgószélről, melyek egyik különös típusa a víztölcsér, mely a többi forgószéllel ellentétben nem a szárazföld, hanem a vízfelszín felett képződik, így törmelékek, por és homok helyet vizet szippant magába a szél. Ezen képződmények a különböző magasságokban különböző irányú szeleknek vagyis a szélnyírásnak köszönhetően jönnek létre. A tornádó szintén a forgószelek egy speciális, erősebb és pusztítóbb formája.
  Annak ellenére, hogy a lentebb megtekinthető, rögzített jelenség igen ritkának mondható, majd egy hónappal ezelőtt, július 27-én szintén a Michigan-tó körzetében már kialakult hasonló; akkor két egyidejűleg képződő víztölcsér borzolta a helybéliek kedélyét. S talán a tó az ilyen különlegességek lelőhelyévé válhat, hiszen a megszólaltatott meteorológus, Moreno szerint a napokban a változékony időjárás miatt még kialakulhatnak különleges képződmények.

  Forrás: bevezetem.hu

  Ez érdekelni fogja