• Magyarországon
 • Országok
 • 7 napra
 • Vízhőmérséklet
 • Műholdképek
 • Térképes előrejelzés
 • Hírek
 • Informátorok
 • user-avatar
  Belépés

  A rossz időjárás miatt drágulás jöhet

  A gyümölcsöket a fagy, a gabonát az aszály tizedelte meg, és sok múlik az időjárás ezutáni alakulásán is. Annyi biztos: rekordévre nem számíthatunk idén a mezőgazdaságban, amely várhatóan az árakra is kihatással lesz, drágulást hoz.

  A rossz időjárás miatt drágulás jöhet

  A zöldség-gyümölcs ágazatban elsősorban a fagy okozott gondot, az aszály nem jelent akkora problémát - nyilatkozta a Világgazdaságnak Mártonffy Béla. A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Fruitveb) elnöke hozzátette: a tavaszi fagy viszont egyszerre négy fajt érintett, hiszen nagyon komoly károkat szenvedett el a kajszibarack, az őszibarack, a cseresznye, a meggy. Emellett az almát is érte kár, de szerencsére csak jóval kisebb mértékben.

  A közelmúltbéli aszály miatt jobbára csak a borsót termesztőknek fájhat a fejük. A nagy hőség miatt a borsó jelentős része szinte egyszerre érik be, ezért a zsengesége nehezen tartható a feldolgozóipari kapacitások szűkössége miatt. Mártonffy elmondta: a csemegekukorica esetében nem jelentett különösebb gondot a hőség és az aszály, hiszen az ilyen termésterületeket jellemzően öntözik. A szélsőséges időjárás és a tavaszi fagyok miatt ugyanakkor 100-150 ezer tonnával kevesebb gyümölcs várható idén, amely a zöldséggel együtt összesen 2,5 tonna körüli mennyiséget ad ki. „Ez közepesnek mondható" - jelentette ki Mártonffy.

  Sok múlik a következő napok időjárásán a kalászos növényeknél is, ha ugyanis visszatér a hőség akár 30 százalékkal csökkenhet a gabonatermés egyes fajták esetében. „Nem várható, hogy az idén 50 ezer forintnál olcsóbb legyen a búza tonnája, és ez a szint szükséges is ahhoz, hogy a termelők tevékenysége kifizetődő legyen" - nyilatkozta a Világgazdaságnak Vancsura József . A Gabonatermesztők Országos Szövetségének főtitkára hozzátette: korábban 3-3,5 millió tonna búzát vártak a szakértők a jelentős aszály miatt, ám az elmúlt hetek viszonylag csapadékosabb időjárása rendkívül sokat segített az aratás előtt álló gabonának. Így a legújabb termésbecslések szerint a búza országos mennyisége 4 millió tonna körül alakulhat idén, amely közepes termésnek számít.

  „A tavalyi rekordtermés nem ismétlődik meg, ráadásul az elkövetkezendő napok időjárása rendkívül sokat számít" - figyelmeztetett Vancsura. Az elnök kifejtette: „ha visszatér a hőség, egyes gabonák termésmennyisége akár 20-30 százalékkal is elmaradhat attól, amennyire a 32 fok alatti nappali hőmérséklet esetén lehetne számítani.

  Az áremelések irányába hathat az is, hogy az északi félteke egyik kiemelkedő termőterülete, Ukrajna sem teljesít a várakozásoknak megfelelően. Keleti szomszédunknál mintegy 22 százalékkal csökkenhet idén a betakarított gabona mennyisége a tavalyihoz képest, elsősorban a kevesebb búzatermés miatt.

  Forrás: trademagazin.hu

   

  Ez érdekelni fogja