• Magyarországon
 • Országok
 • 7 napra
 • Vízhőmérséklet
 • Műholdképek
 • Térképes előrejelzés
 • Hírek
 • Informátorok
 • user-avatar
  Belépés

  Őszre végeznek a tiszai árvízvédelmi töltések fejlesztésével a Beregben

  A tervezett határidőre, 2012 novemberéig befejezik a 6,3 milliárd forint összértékű árvízvédelmi töltésfejlesztési projekt kivitelezési munkálatait a Tisza beregi szakaszán - mondta Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője sajtótájékoztatón szerdán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszaszalkán.

  Őszre végeznek a tiszai árvízvédelmi töltések fejlesztésével a Beregben

  A komplex, teljes mértékben uniós támogatással és kormányzati forrásból megvalósuló beruházás során 28 kilométer hosszan - a vásárosnaményi hídtól Lónyáig - erősítik meg a Tisza töltéseit, két új gátőrházat építenek, valamint fejlesztik az árvízi monitoring rendszert.
  Bodnár Gáspár elmondta: a projekt segítségével jelentősen nő az árvízi biztonság a beregi térségben, a beruházás több mint 40 magyar és kárpátaljai település mintegy 50 ezer lakosának védelmét szolgálja.
  A vízügyi szervezet igazgatójának tájékoztatása szerint a 2010-ben kezdődött töltésépítési munkálatok jelenleg is zajlanak az egyes szakaszokon, a beruházás készültségi szintje - a földmunkálatok tekintetében - meghaladja a 95 százalékot. A védművek koronáját a teljes szakaszon szilárd útburkolat fedi majd, megkönnyítve ezzel az árvízi védekezést, valamint a kerékpárosok közlekedését.
  Az építkezések során 1,4 millió köbméter földet építenek be a töltésekbe, amelyek ezáltal több mint egy méterrel magasabbak lesznek, keresztmetszetük pedig a kétszeresére nő - tette hozzá Bodnár Gáspár. A projekt kivitelezése során emellett elvégzik a töltést veszélyesen megközelítő folyószakaszok partvédelmének rekonstrukcióját is.
  A beruházás keretében megújul a tiszakerecsenyi és lónyai gátőrtelep, előbbi műszaki átadása folyamatban van, utóbbi átadása pedig július közepére várható - ismertette a vízügyi szervezet igazgatója. A lónyai pontonhídhoz és a komphoz vezető útszakaszt átépítik, amely így a Tisza-töltésen halad majd át.
  A vízrajzi távmérő rendszer és az árvízi információs rendszer fejlesztésének részeként már tavaly befejeződött a lónyai vízmérce átépítése, őszig pedig elvégzik a vásárosnaményi vízrajzi törzsállomás átépítését, illetve a Lónyánál és Tiszakerecsenynél található hidrometeorológiai állomások kialakítását. (MTI)

   

   

  Ez érdekelni fogja