• Magyarországon
 • Országok
 • 7 napra
 • Vízhőmérséklet
 • Műholdképek
 • Térképes előrejelzés
 • Hírek
 • Informátorok
 • user-avatar
  Belépés

  Helyenként diónyi nagyságú jég károsította a termést

  A hétvégi viharok az első összegzés szerint főként az ország déli és középső részén okoztak károkat a mezőgazdaságban - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM). Egyes helyeken diónyi nagyságú jég károsította a termést.

  Helyenként diónyi nagyságú jég károsította a termést

  Baranya megyében a legnagyobb kárt Véméndről és környékéről jelentették a termelők, ahol szombat este csapadék nélküli, úgynevezett száraz jégesés volt. A diónál nagyobb jég fél órán keresztül esett, a jégkár ezen a területen 20-100 százalékos.
  Az őszi árpa és az őszi búza károsodott a legnagyobb mértékben, mivel a jég kiverte a szemeket a kalászokból. A napraforgó állományok csupaszok, a leveleket leverte a jég, bár a tányérok még megmaradtak. A gyümölcsfákat, a szőlő egy részét és a zöldségeseket nagy részben szintén elverte a jég. A károsult terület nagyságának felmérését folyamatosan végzik a szakemberek.
  Szigetvár környékén - Dencsháza, Szentegát, Gyöngyösmellék, Szentdénes, Katádfa - is jelentős kárt okozott a helyenként dió nagyságú jég. Itt a károkat folyamatosan jelentik a gazdálkodók. A termelőknek 15 napjuk van arra, hogy kárukat bejelentsék a területileg illetékes megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságához.
  Bács-Kiskun megye déli részén, a Kisszállás-Jánoshalma-Borota vonalban mintegy 2.000 hektáron szántóföldi kultúrákban keletkezett eltérő nagyságú jégkár, elsősorban az Agroprodukt Kft. és a Hergevica Kft. területein. A tájékoztatás szerint a pontos felmérés most folyik.
  A VM közleménye szerint Békés megyében Csanádapáca és Medgyesegyháza térségét érte jelentősebb jégkár. Itt hozzávetőlegesen 100 hektár dinnye megsemmisült. A falugazdászok jelenleg is végzik a kárfelmérést.
  Csongrád megyében Forráskút és Balástya körzetéből jelentősebb jégverést jeleztek, amely a téli, illetve tavaszi fagyokat átvészelt gyümölcsösökben 80-90 százalékos kárt okozott. A kertészeti kultúrákban - saláta, káposzta, paprika - 40-100 százalékos a veszteség. A gabonaféléknél 50 százalékos kieséssel kell számolni. A jégverés erősségét jelzi, hogy a fóliasátrakon 1 négyzetméteres területen 120-150 körüli a jégverés nyom, helyenként át is lyukasztotta a borítást.
  Hódmezővásárhely környékén is esett jég, de ott nagyobb mennyiségű esővel együtt, így a károk mértéke kisebb, konkrét kárbejelentés még nem érkezett - közölte a szaktárca.
  Heves megyében szórványosan fordult elő viharkár és jégeső, Pest megyében jégesőt Érd térségében észleltek, de ezekről a területekről károkról egyelőre nem érkezett bejelentés - áll a közleményben.

  Forrás: agromonitor.hu

  Ez érdekelni fogja